Granica z pierwiastkiem
Romek: Proszę o pomoc w obliczeniu granicy, ściślej w jej rozpisaniu:
lim √1−x + x
x→−∞
21 lis 07:10
Romek: Podbijam temat do góry − mam do policzenia 2 takie granice.
Będę wdzięczny za pomoc.
21 lis 11:42
Nihilius: A jakby pomożyć przez √1−x−x górę i dół , otrzymałbyś ułamek i nie miałbyś w pierwiastka w
liczniku.
21 lis 11:49
Nihilius: i dzielisz przez największą potęgę
21 lis 11:50
Romek: to otrzymam symbol nieoznaczony a wynik musi wyjść −∞
21 lis 11:57
Nihilius: gdzie otrzymasz nie oznaczony ? liczyłem i wyszło mi właśnie −∞, rozpisz jak po kolei liczyłeś
.
21 lis 12:08
wredulus_pospolitus:
Nihilius −−− przemnóż ... policz i zobaczymy co Ci wyjdzie
21 lis 12:11
wredulus_pospolitus:
w sensie Romek oczywiście
21 lis 12:17
21 lis 12:20
Romek: | | √1−x+x | | √1−x−x | | 1−x−x2 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| | 1 | | √1−x−x | | √1−x−x | |
i wychodzę na nieskończoność przez nieskończoność
21 lis 13:14
Romek: z tym przedostatnim ułamkiem nie mogłem dojść do porządku − chodzi oczywiście o całe wyrażenie
bez x pod pierwiastkiem
21 lis 13:15
Nihilius: to co ostatnie w pierwszej linijce masz podziel przez x.
21 lis 13:20
mała kulka: | | | |
co ty Romek wymyslasz  ma byc |
| i |
| | | |
wychodzi
21 lis 13:25
Romek: podzieliłem licznik i mianownik przez najwyższą potęgę mianownika i wyszło mi
wiem, że to dużo pisania, ale możesz mi to rozpisać?
21 lis 13:26
Romek: mała kulka − ma wyjść − nieskończoność
21 lis 13:27
Nihilius: źle, powinno być −∞
21 lis 13:27
mała kulka: | | −∞ | |
a no tak poprostu pomylilem sie w mianowniku −1 * −1 daje 1 wiec jest |
| wiec −∞ |
| | 1 | |
21 lis 13:51
Romek: rzeczywiście, tak by wychodziło
Dzięki Wam wszystkim za pomoc!
21 lis 14:20