Wzór Ciągu
Maverick: Hej, mam mały problem z wymyśleniem wzoru dla ciągu o wyrazach an= 9+16+...+(7n+2)
Potrzebuje to do większego zadanka z granicą.
20 lis 20:57
20 lis 21:00
Maverick: To nie jest geometryczny policz 3 wyraz...
20 lis 21:12
Maverick: I potrzebuje wzorek na sumę tego źle napisałem
20 lis 21:13
Krzysiek: przecież to zwykły ciąg arytmetyczny
a1=9
r=7
20 lis 21:21
Mila:
a
1=9,r=7 c. arytm. Trzeba obliczyc, ile jest wyrazów w tej sumie
a
k=7n+2
a
k=a
1+(k−1)*r
7n+2=9+(k−1)*7
7n+2=9+7k−7
7n=7k, k=n
20 lis 21:21
Bizon:
Twój n−ty wyraz ciągu to suma n wyrazów ciągu arytmetycznego bn w którym b1=9 i d=7
Zatem an=Sn=....itd
20 lis 21:22
Mila:
Bizon precyzyjny w oznaczeniach.
20 lis 21:44
Maverick: Sry nie obudziłem się chyba dzisiaj, wszystko mi się miesza... chyba daruje już sobie te
zadanka przed piątkowym kolosem bo tworzę dziwne rzeczy
20 lis 21:59