Uzasadnj, że:
mela: √3ctg pi/9 − 4cos pi/9 = 1
20 lis 20:17
mela: Pomoze ktoś?
20 lis 20:57
mela: 2) Roziąż równanie:
sin4x+√3cos4x= −1
Powinno wyjść: x= −pi/8 + kpi/2 ; x= 5pi/24 + kpi/2
wyszedł mi pierwszy x ale druk juz nie. Nie wiem dlaczego. nie wiem co robie nie tak.
21 lis 16:43
Kaja: zapisz swoje rozwiązanie
21 lis 16:45
ZKS:
To pokaż swoje obliczenia.
21 lis 16:45
mela: sin4x+√3cos4x=−1 | :2
1/2sin4x+√3/2cos4x= −1/2
cospi/3*sin4x+sinpi/6*cos4x= −1/2
sin(pi/3+4x)= −1/2
pi/3+4x= −pi/6
4x= −pi/6 − 2pi/2 = pi/2 + 2kpi
x1= − pi/8 + kpi/2
x2 = ?
21 lis 16:56
21 lis 17:00
ZKS:
Jakieś dziwne te zapisy masz w pewnym miejscy trzy znaki równa się.
21 lis 17:02
ZKS:
Przepraszam nie trzy a dwa.
21 lis 17:02
mela: pi/3
niechcący napisałam 6
21 lis 17:04
mela: 4x= −pi/6 − 2pi/6 = −pi/2 + 2kpi
21 lis 17:05
ZKS:
Nie rozumiem nic z tego zapisu.
21 lis 17:08
mela: 4x= −π/2 + 2kπ
21 lis 17:09
21 lis 17:16
mela: Dziekuję Vax
21 lis 17:21
ZKS:
Okej. Drugie rozwiązanie otrzymasz z
| | π | | π | |
4x + |
| = π + |
| + k * 2π. |
| | 3 | | 6 | |
21 lis 17:26
mela: Dziękuję
21 lis 17:31
21 lis 19:43