| π | π | |||
Uzasadnij, że √3*ctg | − 4* cos | =1 | ||
| 9 | 9 |
| π | π | π | ||||
Podstaw t = cos | , zapisz równość równoważnie jako √3ctg | = 1+4cos | , podnieś | |||
| 9 | 9 | 9 |
| π | ||||||||||||
√3* | −4*cos | =?1⇔ | |||||||||||
| 9 |
| π | π | π | π | |||||
√3*cos | −4sin | *cos | =sin | ⇔ | ||||
| 9 | 9 | 9 | 9 |
| π | π | 2π | ||||
√3cos | −sin | =2sin | ⇔ | |||
| 9 | 9 | 9 |
| √3 | π | 1 | π | 2π | ||||||
2*( | cos | − | *sin | )=2sin | ||||||
| 2 | 9 | 2 | 9 | 9 |
| π | π | π | π | |||||
2*(cos | *cos | −sin | *sin | )=2sin(40o) | ||||
| 6 | 9 | 6 | 9 |