wartość bezwzględna
Ratarcia: Mógłby ktoś mi powiedzieć jak się rozwiązuje coś takiego : | |x−2| −2x−1 |=2 ?
20 lis 19:40
Kamix: Opuszczasz najbardziej zewnętrzną wartość bezwzględną i otrzymujesz:
|x−2|−2x−1=2 ⋁ |x−2|−2x−1=2
Porządkuję równania:
|x−2|=2x+3 |x−2|=2x+3
Otrzymałem to samo, więc wystarczy, że obliczę jedno z wyrażeń:
x−2=2x+3 ⋁ x−2=−2x−3
−x=5 ⋁ 3x=−1
x=5 ∨ x=−13
20 lis 19:44
Ratarcia: Jeżeli podstawisz 5 do tego co napisałam to w życiu nie otrzymasz równości...i z −1/3
podobnie..
20 lis 19:47
20 lis 19:48
MQ: @Kamix: Powinno być .....=2 ∨ ......=−2
20 lis 19:49
Ratarcia: no dobra, ale dla wyrażenia równego 2 otrzymamy to co Kamix napisał na górze, ale to przecież
nie jest poprawne...pomoże ktoś ?
20 lis 19:52
Kamix: A tak oczywiście, umknęło mi gdzieś ta −2... Ale sens zadania i schemat jest w pełni zachowany
; )
20 lis 19:59
Ratarcia: czyli z sensem wychodzą niepoprawne rozwiązania ?
20 lis 20:02
ciekawsky: @Ratarcia, to że ktoś pomylił się w rachunkach nie znaczy, że metodologia jest zła.
20 lis 20:03
Ratarcia: ale ja nie mam pretensji ,że ktoś pomylił się w rachunkach bo się nie pomylił, tylko zrobił 1
część, mnie chodzi o to ,że rozwiązanie tą metodą bez żadnych błędów rachunkowych daje błędne
wyniki, i chciałabym żeby ktoś napisał co zrobić by to wyszło..
20 lis 20:06
ciekawsky: x<2
|−3x+1|=2
−3x>−1
x<1/3
−3x=1
x=−1/3
x∊]1/3,2[
3x−1=2
3x=3
x=1
Na moje jedynie te rozw. −> x=−1/3 v x=1
20 lis 20:09
ciekawsky: Poza tym, ktoś poświęca Ci swój czas za darmo, więc okaż Kamixowi trochę szacunku
20 lis 20:11
ciekawsky: Inna sprawa, że zarówno ja, jak i on, zrobiliśmy trochę na odwal
20 lis 20:14
MQ: Rozwiązanie ciekawskyego jest dobre.
Można by tylko uzupełnić, że dla x≥2 dostajemy:
|x−2−2x−1|=2
|−x−3|=2
a ponieważ x≥0, to całość pod | | jest ujemna, więc:
x+3=−2, a to jest sprzeczne, bo x≥0, więc pozostają rozwiązania ciekawskyego dla x<2
20 lis 20:35
Ratarcia: Na tym polega działalność na forum, ktoś poświęca swój czas komuś. Jeżeli Kamix poczułeś się
urażony to przepraszam. Chodziło po prostu o to żeby się dowiedzieć jak to cholerstwo zrobić,
ale i tak nie bardzo rozumiem, dlaczego tak, a nie inaczej...ale już może dam sobie z tym tutaj
spokój.
20 lis 21:12