l
seweryn: wyznacz pochodną funkcji:
y=7√(2x3−10x+2lnx+4√15)4
20 lis 12:06
john2: | | 4 | |
[ (2x3 − 10x + 2lnx + 4√15)4/7 ]' = |
| (2x3 − 10x + 2lnx + 4√15)−3/7 * (2x3 − |
| | 7 | |
10x + 2lnx +
4√15)' = dalej wiesz?
20 lis 12:23
seweryn: | | 3 | |
a dlaczego tam jest w wykladniku − |
| |
| | 7 | |
20 lis 12:56
20 lis 13:01
seweryn: no ok, ale i tak nie wiem co dalej

bo teraz jakieś pochodne trzeba wyznaczyc, tak ?
20 lis 13:04
john2: muszę teraz wyjść, będę za 2 godziny
20 lis 13:05
john2: A zatem pozostaje zrobić pochodną z funkcji wewnętrznej (skorzystaliśmy z ostatnie wzoru ze
strony, którą przytoczyłem):
(2x
3 − 10x + 2lnx +
4√15))' = [ (2x
3}' − (10x)' + (2lnx)' + (
4√15)' ]
Do policzenia tych 4 pochodnych są wzory. Wynik zostawiasz w nawiasie i mnożysz go przez to co
| | 4 | |
mieliśmy wcześniej, czyli |
| (2x3 − 10x + 2lnx + 4√15)−3/7 |
| | 7 | |
To (2x
3 − 10x + 2lnx +
4√15)
−3/7 zamień z powrotem na pierwiastek, czyli
| | 1 | |
|
| |
| | 7√(2x3 − 10x + 2lnx + 4√15)3 | |
20 lis 15:26
seweryn: to nie jest wynik, prawda ? teraz aby podstawic ze wzorów i uporządkować tak ?
20 lis 15:44
john2:
| 4 | |
| * [ (2x3)' − (10x)' + (2nx)' + (4√15)' ] = |
| 77√(2x3 − 10x +2lnx + 4√15)3 | |
| 4 | | 2 | |
| * (6x2 − 10 + |
| + 0) = |
| 77√(2x3 − 10x +2lnx + 4√15)3 | | x | |
20 lis 15:55
20 lis 16:07
seweryn: dzięki za pomoc i czas ! dalej sobie poradze
20 lis 16:56