?
piotrek: Jeśli do basenu wpływa woda tylko pierwszą rurą, to basen napełni się w ciągu 6 godzin. Gdy
zaś do basenu wpływa woda tylko drugą rurą, to basen napełni się w ciągu 3 godzin. W jakim
czasie napełni się basen, gdy woda będzie wpływała jednocześnie tymi dwiema rurami?
20 lis 11:27
piotrek: dobrze myślę
1 rura V/6
2 rura V/3
1+2 rura V/6+V/3=V/2
czyli 2 godziny?
20 lis 11:30
20 lis 11:35
5-latek: Nie ten link ale wpisz w wyszukiwarke krany i basen
20 lis 11:36
pigor: ...,tak, bardzo dobrze:
16+
13=
1x ⇔
16+
26=
1x ⇔
x=2.
20 lis 11:37
piotrek: dziękuję
20 lis 11:39
pigor: ..., a dlatego się sumuje, bo te "ułamki" to szybkości (wydajności np. l/h)
napełniania basenu przez...

rury .
20 lis 11:48
Gustlik: Dobrze masz. V/6 − to szybkość napełniania basenu przez 1 rurę (1/6 objetości na godz.),
analogicznie v?3 − toszybkość napełniania przez 2 rurę, a v/6+v3 to szybkośc napełniania przez
obie rury razem, dlatego sumujesz i wychodzi V/2, stąd czas napełniania t=2 h
20 lis 12:27