krany
ania: Proszę, pomóżcie...
Kran A może napełnić basen w czasie o 2 godziny dłuższym, a kran B w czasie o 4,5 godziny
dłuższym, niż gdyby użyć obu kranów jednocześnie. W jakim czasie każdy z kranów z osobna może
napełnić ten basen?
12 maj 21:55
Gustlik: Oznaczmy sobie:
t − czas napełniania basenu przez oba krany jednocześnie
t
A=t+2 − czas napełniania basenu przez kran A
t
B=t+4,5 − czas napełniania basenu przez kran B
V − pojemność basenu
| | V | |
Φ= |
| − strumień wody − jest to ilość m3 wody przepływającej w jednostce czasu
|
| | t | |
| | V | |
ΦA= |
| − strumień wody płynącej z kranu A
|
| | t+2 | |
| | V | |
ΦB= |
| − strumień wody płynącej z kranu B
|
| | t+4,5 | |
Φ=Φ
A+Φ
B − całkowity strumień wody wypływającej z obu kranów
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| /*t(t+2)(t+4,5)
|
| t | | t+2 | | t+4,5 | |
(t+2)(t+4,5)=t(t+4,5)+t(t+2) /*2
(t+2)(2t+9)=t(2t+9)+2t(t+2) /*2
2t
2+9t+4t+18=2t
2+9t+2t
2+4t
2t
2+13t+18=4t
2+13t
−2t
2+18=0 /:(−2)
t
2−9=0
(t−3)(t+3)=0
t=3 lub t=−3 → odpada, bo czas nie może być ujemny
Odp.
t
A=t+2=3+2=5 h − czas napełniania basenu przez kran A
t
B=t+4,5=3+4,5=7,5 h − czas napełniania basenu przez kran B
12 maj 22:48
Lucyna: Gustlik, dziś czuję się jak tabaka w rogu... wszystko ok, ale ciągle mi się nie zgadzała jedna
kwestia, że skoro razem napełniają basen w czasie t a później mają jakiś czas że same
napełniają basen, to dla czego jak się dodaje te dwa przepływy do siebie to nie wychodzi nam
| | 2V | |
|
| ? przecież ich suma napełni dwa baseny  czuję, że zrobię z siebie dziś kretynkę:( |
| | t | |
12 maj 22:52
Gustlik: To wynika z treści zadania: strumień ΦA napełnia całą objetość V w czasie t+2, a strumień ΦB
w czasie t+4,5. Ze strumieniami jest tak, jak z natężeniem prądu w łączeniu równoległym.
Jeżeli masz rozgałęźnik prądu, np. podwójne czy potrójne gniazdko, listwę z 4 czy 5 gniazdkami
itp. i do tych gniazdek włączysz kilka urządzeń elektrycznych, np. telewizor, komputer i
żarówkę, to natężenie prądu płynące w głównym przewodzie będzie równe sumie natężeń prądów
pobieranych przez te urządzenia. Wyobraźmy sobie, że do obu kranów wodę doprowadza jedna rura,
która rozgałęzia się gdzieś przed basenem i tam następuje rozdział wody na oba krany. Strumień
wody w tej rurze będzie równy sumie strumieni płynących przez oba krany. Gdyby ta rura
napełniała takim samym strumieniem cały basen, to basen napełniłby się wodą z jednej rury w
tym samym czasie, co z wodą płynacą z obu kranów odkreconych jednocześnie.
12 maj 23:15
Lucyna: ok, jak jutro wstanę to myślę, że to przetrawię

dzięki.
12 maj 23:18
Gustlik: Dodam jeszcze jedną rzecz: z treści zadania wynika, że całkowity strumień wody Φ napełniłby
cały basen o objętości V w czasie t, a strumień ΦB w czasie t+2, a strumień ΦB w czasie
t+4,5. Po prostu sumuję te strumienie, jak natężenia prądów w obwodzie równoległym i stąd mam
równanie z niewiadomą t, a objętość basenu V się skraca.
12 maj 23:24
ania: Gustliku, ukłony! dziękuję
13 maj 14:10
Gustlik:
14 maj 01:04