przeksztłcenie wzorów viete'a
pawel: wyznacz wartość parametru m tak,aby pierwiastki x1 i x2 równania x2+mx+2m−3=0 spełniały
warunek:
b)x12x2+x1x22<0
możecie mi to wytłumaczyc, bede bardzo wdzieczny
20 lis 10:47
5-latek: zapisz ten warunek porzadnie
Spojrz na lewo i tam masz wpisz a otrzymasz ..... i kliknij po wiecej przykladow
Poza tym znak mnozenia jest taki (*)
20 lis 10:53
sopel: wyznacz wartość parametru m tak,aby pierwiastki x1 i x2 równania x2+mx+2m−3=0 spełniały
warunek:
b)x12x2+x1x22<0
20 lis 10:59
pigor: ..., no to ze wzorów Viete'a np.
tak :
x12x2+x1x22< 0 ⇔ x
1x
2(x
1+x
2)< 0 ⇔ c*{−b)< 0 /*(−1) ⇔
⇔ bc >0 ⇔ m(2m−3) >0 /:2 ⇔ m(m−
32) >0 ⇔
⇔
m< 0 lub
m >{3}{2} ⇔
m∊(−∞;0) U (32;+∞) . ...
20 lis 11:08
paweł: ok, ale dalej mam wątpliwość co do
x1x2(x1+x2) w jaki sposób pozbyłeś się kwadratów?
20 lis 13:29
5-latek: To teraz wymnoz to i zobacz co dostaniewsz
20 lis 13:31
pigor: .. , to się nazywa wyłączaniem przed nawias iloczynu x
1x
2, albo po prostu
z prawa rozdzielności mnożenia względem dodawania ab(a+b)= a
2b+ab
2 i tyle
20 lis 13:32
paweł: ok dzięki

muszę o tym troche poczytać
20 lis 13:44
20 lis 13:45