rownanie.
kol:
(a−b)(a+b)+ 5(a−b)=0
(a−b)(a+b+5)=0
Moze mi ktos wyjasnic ten zapis?
19 lis 22:21
Eta:
Wyłączone (a−b) z obydwu składników
(a−b)[(a+b) +5]=0
(a−b)( a+b+5)=0
19 lis 23:22
Eta:
No i co? umiesz chociażby odpisać, czy rozumiesz?

19 lis 23:26
kol: odpisac umiem ale nie umiem tego zczaic

skad to sie bierze ?
20 lis 10:33
wredulus_pospolitus:
hmmm
może tak
5*2 + 5*3 = ... = 5*(2+3) tak
20 lis 10:41
wredulus_pospolitus:
to teraz
zamiast 5 piszesz (a−b)
zamiast 2 piszesz (a+b)
zamiast 3 piszesz 5
i co otrzymujesz
20 lis 10:41
5-latek: Z takiego dzialania w zbiorze liczb rzeczywistych
a*b+a*c=a(b+c)
Patrz teraz na ten wzor i swoje wyrazenie i bedzie nasze a=a−b nasze b=a+b i nasze c=5
Wiec teraz podstaw sobie to do wzoru i zobacz co wyjdzie OK?
Zajrzyj do ksiazki jak to dzialanie sie nazywa
20 lis 10:43
5-latek: A teraz umiesz odpisac czy czaisz to
20 lis 11:07
kol: dzieki wielke....
o to mi chodzilo zeby przytoczyc konkretny wzor w celu przypomnienia na jakiej zasadzie to sie
robi.
20 lis 12:02