f. kwadratowa
bartek: Funkcja ma postać f(x) = x2 + bx +c. Napisz wzór na postać ogólną, iloczynową i kanoniczną.
Jeżeli funkcja posiada dwa miejsca zerowe x1=4 x2=−3.
Mam postać iloczynową − f(x)= a(x−4)(x+3)
I połowę ogólnej f(x)= ax2 − ax −12a
i tu zaczynają się schody bo nie wiem jak obliczyć a
18 lis 21:24
jakubs: Zauważ, że a=1 bo funkcja kw. ma postać y=ax2 +bx +c
18 lis 21:28
bartek: na 100%?
18 lis 21:31
18 lis 21:50
Janek191:
f(x) = x
2 + bx + c
więc
a = 1
x
1 = 4, x
2 = − 3
więc postać iloczynowa :
f(x) = a*( x − x
1)*( x − x
2) = 1*( x − 4)*( x + 3) = ( x − 4)*( x + 3)
Odp. f(x) = ( x − 4)*( x + 3)
=====================
Postać ogólna
f(x) = ( x − 4)*( x + 3) = x
2 + 3 x − 4 x − 12 = x
2 − x − 12
Odp. f(x) = x
2 − x − 12
==================
Postać kanoniczna
a = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
q = f( |
| ) = ( |
| )2 − |
| − 12 = |
| − |
| − 12 = − 12 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
Odp. f(x) = 1*( x − |
| )2 − 12 |
| |
| | 2 | | 4 | |
================================
18 lis 22:41
konfucjusz: y=ax+b
potem podstawiasz i liczysz
w wolnej polsce usuniemy postac kanoniczna
pozdrawiam,
akowiec
18 lis 22:50
bartek: dzięki wielkie
18 lis 22:56
Radek:
@konfucjusz co Ty za głupoty piszesz y=ax+b to jest funkcja liniowa a nie kwadratowa ! ogarnij
się !
18 lis 22:58