matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
WZORY VIETA x1/x2+x2/x1=? rozpisze ktoś to do znośnej postaci? :)
???:
WZORY VIETA x1/x2+x2/x1=? rozpisze ktoś to do znośnej postaci?
18 lis 20:03
alina:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1403.html
18 lis 20:04
???:
Powiedz mi chociaż czy dobrze kombinuje (x1+x2)
2
/x1x2
18 lis 20:06
ZKS:
x
1
x
2
x
1
2
+ x
2
2
(x
1
+ x
2
)
2
− 2x
1
x
2
+
=
=
=
x
2
x
1
x
1
x
2
x
1
x
2
(x
1
+ x
2
)
2
− 2
x
1
x
2
18 lis 20:07
Radek:
x
1
x
2
+
x
2
x
1
x
1
2
+x
2
/td>
x
1
x
2
(x
1
+x
2
)
2
−2(x
1
x
2
)
reszta to tylko podstawienie
x
1
x
2
18 lis 20:07
???:
ok dziękuje
18 lis 20:09