Wyznacz wartości parametru
ania: dla jakich wartości parametru p równanie 2x2−(p+1)x+p+1=0 ma dwa różne rozwiązania x1, x2, dla
których spełniony jest warunek |x1−x2|=1,5?
18 lis 16:41
Kamix: Δ>0 i x
1*x
2<0
Δ=p
2+2p+1−4*2*(p+1)
Δ=p
2+2p+1−4*2p+2
Δ=p
2+2p+1−8p−8
Δ=p
2−6p−7
p
2−6p−7>0
Δ=36+28
Δ=64
√Δ=8
p
1=7 p
2=−1
p∊(−
∞;−1)∪(7;+
∞)
Według mnie tak, choć głowy uciąć sobie nie dam...
18 lis 16:51
ania: coś nie tak odp: p∊{−2,8}
18 lis 16:55
Kamix: To już musisz czekać na pomoc kogoś bardziej kompetentnego ; )
18 lis 16:56
Piotr 10: Ix1 − x2I=1,5
√(x1 −x2)2=1,5
18 lis 16:59
ania: a coś więcej, bo tydzień nie byłam w szkole i nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać
18 lis 17:00
Kamix: Tez powiem szczerze nie bardzo nie rozumiem zapis Piotra, przekształcił tylko jedną postać
wyrażenia w drugą, ale chyba nam to niewiele daje...
18 lis 17:03
Piotr 10: Ix1 − x2I= 1,5 I2
(x1 − x2)2= 2,25
(x1+x2)2 − 4x1*x2=2,25
18 lis 17:05
Piotr 10: Warunek x1*x2 jest nie potrzebny do wykonania
18 lis 17:06
18 lis 17:09
ania: a może tak dokładnie do ostatecznego wyniku? Proszę
18 lis 17:11
Piotr 10: Tam
Bizon pomyliłeś się x
1 − x
2 ≠ −b/a
18 lis 17:11
Piotr 10: Sorry, ale tutaj to wzory Viete'a i nie mam czasu, mam swoje sprawy
18 lis 17:12
ania: spoko i tak dziękuję za pomoc
18 lis 17:13
Bizon:
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
masz rację to jest (x1−x2) zatem |
| − |
| |
| | 2a | | 2a | |
18 lis 17:25