.
Piotr 10: Niech A i B będą dowolnymi zdarzeniami. Wykaż, że:
P(A)+P(A' ∩ B) = P(B)+P(A∩ B')
Proszę o pomoc
18 lis 16:35
Piotr 10: ?
18 lis 16:40
Piotr 10: P(A'∪B)=P(A')+P(B) − P(A'∩B)
P(A∪B')=P(A)+P(B') − P(A∩B')
P(A)+P(A')+P(B) − P(A'∪B)=P(B)+P(A)+P(B') − P(A∪B')
Nie wiem, nie rozumiem tego w ogole
18 lis 16:46
Mila:

P(A)+P{A'∩B)=P(A)+P(B\A)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
Podobnie z drugą stroną
18 lis 16:46
Mila:
Narysować dokładniej?
18 lis 16:47
Piotr 10: Chwilka
18 lis 16:49
Piotr 10: P(A' ∩ B)=P(B−A) z tego wynika chyba
P(A ∩ B')=P(A−B) ?
18 lis 16:52
Piotr 10: P(A)+P(B−A)=P(B)+P(A−B)
i co dalej ?
18 lis 16:55
Mila: A\B ma być .
Poprawię później. Teraz mam gości.
18 lis 17:00
Piotr 10: P(A)+P(B) − P(A∩B)= P(B)+P(A) − P(A∩B)
Ls=Ps
Wyszło w końcu coś mi dzisiaj
18 lis 17:04
Piotr 10: P(A−B)=P(A) − P(A∩B) wszystko spoko tylko
I jak to teraz zrobić? Bo mam nierówności i nie wiem jak to sie robi
18 lis 17:27
Piotr 10: Dane sa dwa zdarzenia A,B ⊂Ω takie ze P(A')≥ 2/3 i P(A∩ B) ≥1/8. Wykaz, ze P(A∪B) ≤ 7/12
P{A U B)=P(A)+P(B) − P(A∩B)
P(A) ≤ 1/3
Jak znaleźć P(B)

?
18 lis 17:58
Piotr 10: A niech mnie szlak trafi, dziękuję za pomoc..
18 lis 18:11
Mila:
Bez nerwów, już jestem, najpierw treść 17:27 Jak?
18 lis 18:32
Piotr 10: To dobrze, że jesteś. Chodzi mi o odejmowanie głownie. Dane są dwa zdarzenia A, B⊂ Ω takie, że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)= ≤ |
| i P(A ∩ B) ≥ |
| . Czy może być P(A−B)= |
| |
| | 5 | | 8 | | 10 | |
Nie umiem tych nierówności odjąć
18 lis 18:35
Piotr 10: Udowodnij, że P(A)+P(A' U B)=P(B)+P(A U B' )
P(A' U B)=P(A')+P(A ∩ B)
P(A U B')=P(B') + P( A ∩ B)
P(A)+P(A')+P(A ∩ B)=P(B)+P(B') + P( A ∩ B)
P(A)+1−P(A)+P(A ∩ B)=P(B)+1−P(B} + P( A ∩ B)
Ls=Ps
?
18 lis 18:46
Mila:
| 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
| =P(A\B)=P(A)−P(A∩B)≤ |
| − |
| = |
| |
| 10 | | 5 | | 8 | | 40 | |
(zwiększyłam odjemną, zmniejszyłam odjemnik)
| 1 | | 4 | | 3 | |
| = |
| > |
| sprzeczność |
| 10 | | 40 | | 40 | |
18 lis 18:49
Piotr 10: Ale dlaczego ≤ ? tego nie rozumiem
18 lis 18:52
Mila:
18:46 dobrze.
17:58 nic nie pominąłeś w treści.
18 lis 18:57
Piotr 10: Nic właśnie, to zadanie ze zbioru Pazdro numer 7.115
18 lis 19:00
Mila: np.
10−3<12−1
18 lis 19:02
Piotr 10: nie rozumiem
18 lis 19:03
Mila:
To popatrz na rysunek 18:49
| | 1 | | 1 | |
Gdyby P(A\B)= |
| i P(A∩B)= |
| (najmniejszą wartość podstawiam), to mamy: |
| | 10 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 4+5 | | 9 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| + |
| = |
| = |
| > |
| a masz warunek, że P(A)≤ |
| |
| | 10 | | 8 | | 40 | | 40 | | 5 | | 5 | |
18 lis 19:33
18 lis 20:18
Piotr 10: ok wiem już
18 lis 20:22