prawdopodobieństwo
m: Wiadomo, że P(A')=0,9, P(A∪B)=0,28, P(A'∪B')=0,98. Oblicz P(B'), P(A'∩B'), P(A−(A∩B)).
Próbowałem wzorami z tablic i wzorami, które podała nam nauczycielka, ale nic sensownego nie
wychodzi. Od znajomego dostałem wzór P(A'∩B')=P(A∪B)', ale jak mam go wykorzystać?
2 lut 20:55
Aga1: P(A∪B)'=1−P(A∪B)
Podobnie
A'∪B'=(A∩B)'
2 lut 21:01
m: Dzięki Aga.
2 lut 21:03
pigor: ... no to może np. tak : otóż, P(A')=0,9 ⇒
P(A)=1−0,9=0,1 ;
2) z prawa Morgana dla zbiorów :
P(A'∩B')=P(AUB)'=1−P(AUB)=1−0,28=
0,72 ,
z prawa Morgana : P(A'UB')=0,98 =P(A∩B)' ⇒
P(A∩B)=1−0,98=
0,02
3) ponieważ A∩(A∩B)=∅ ⇒
P(A −(A∩B))=P(A)−P(A∩B)=0,10 − 0,02=
0,08 ,
P(AUB)=0,28 ⇒ P(A)+P(B)−P(A∩B)=0,28 ⇒ P(B)=0,28−P(A)+P(A∩B) ⇒
P(B)=0,28−0,10+0,02 =0,2 ⇒ 1)
P(B)=1−0,2 =
0,8 i tyle . ...
2 lut 21:35
Gustlik:

Wiadomo, że P(A')=0,9, P(A∪B)=0,28, P(A'∪B')=0,98. Oblicz P(B'), P(A'∩B'), P(A−(A∩B)).
P(A')=0,9 ⇒ P(A)=0,1
P(A'∪B')=P(A∩B)'=0,98 (prawa de Morgana) ⇒ P(A∩B)=0,02
P(A'∩B')=P(AUB)'=1−P(AUB)=1−0,28=0,72 (prawa de Morgana)
Z rysunku widać, że P(B\A)=0,28−0,1=0,18
P(B)=P(B\A)+P(A∩B)=0,18+0,02=0,20=0,2
P(B')=1−P(B)=1−0,2=0,8
P(A\(A∩B))=0,28−0,02=0,26
Więcej na temat praw de Morgana tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1060.html .
Warto je znać, bo bez nich rozwiązanie takiego zadania to kombinacja alpejska.
3 lut 01:08
Gustlik: Wkradł sie błąd: ma być: P(A\(A∩B))=0,1−0,02=0,08 (szary kolor), poza tym dobrze.
3 lut 01:10