Pomoc.
mina: Rozłóż wielomian na czynniki:
a) w(x)=3x4−3x2
b) w(x)=2x3+4x2+2x
c) w(x)=x6+7x5+6x4
d) w(x)=5x5−10x3+5x
e)w(x)= −3x5+30x3−75x
f) w(x)= 32x6−16x4+2x2
17 lis 22:02
17 lis 22:03
Wazyl: powyłanczaj x przed nawias, masz równania kwadratowe. W niektórych podstaw "t" za x2
17 lis 22:03
krystek: wyłączaj
17 lis 22:04
gyhy: w(x)=2x3+4x2+2x
22 sty 11:50
gyhy: w(x)=2x3+4x2+2x
22 sty 11:50
Jolanta: W(x)=2x(x
2+2x+1)
Teraz Δ żeby obliczyć miejsca zerowe albo wzor skróconego ożenił a
x
2+2x+1=0
Δ= b
2−4ac=2
2−4*1*1=0
| | −b | | −2 | |
x= |
| = |
| =−1 pierwiastek podwójny |
| | 2a | | 2 | |
x
2+2x+1= (x+1)(x+1)
W(x)= 2x(x+1)(x+1)
Ze wzoru
x
2+ 2x+ 1= (x+1)
2
a
2+2ab+b
2=(a+b)
2
22 sty 12:24