Pilne proszę pomocy
Kamil: Witam.Znajdzie się ktoś kto by m rozwiązał te zadania?
1. Prosta k przechodzi przez początek układu współrzędnych. Gdyby punkt (1, −2) przesunięto o 5
jednostek do góry i 6 jednostek w prawo, to otrzymany punkt należałby do prostej k. Prosta k
ma równanie:
A. y = −2x B. y = 3/7x C. y = −4/3x D. y = 5x + 6
2. Dla jakich liczb x ciąg −2, x2 − 3, 12 jest rosnącym ciągiem arytmetycznym?
A. Dla dowolnej liczby x. C. Dla x = −2 pier.2 lub x = 2 pier.2
B. Wyłącznie dla x = 2 pier.2 D. Dla x = 3.
3. Pole zacieniowanej na rysunku obok figury wynosi:
Rysunek:
http://vpx.pl/i/2013/11/17/Bez%C2%A0tytu%C5%82uVCdPt.th.jpg
A. 8(PI − 2)
B. 32(2PI − 1)
C. 64(PI − 1)
D. 8(PI − 1)
4. Suma wielomianów W(x) = 9x2 − 12x + 4 oraz V(x) = 5x3 − 6x2 + 12x + 4 jest równa:
A. 5x3 + 3x2 + 8
B. 5x3 −3x2 + 8
C. 5x3 + 3x2 + 12x
D. 5x3 + 3x2 + 24x
5. Funkcja f każdej liczbie naturalnej przyporządkowuje kwadrat liczby do niej przeciwnej
pomniejszony o 4. Wykres tej funkcji przedstawiono na rysunku:
http://vpx.pl/i/2013/11/17/k.jpg
6. Liczba 32 pier.2 / 41,5 jest równa:
A. 28,5 B. 22,5 C.2−2,5 D. 2−0,5
7. Która z podanych liczb nie należy do przedziału (−13/9 ; 21−4pier.3 / 2)?
A. −1,(4) B. 7 C. −1,443 D. 7,1
8. Liczba (2pier.3 − 2)3 jest dwa razy większa od liczby:
A. 4(pier.3 − l)3
B. (pier.3 − l)3
C. (4.pier.3 − 4)3
D. (2.pier.3−2)6
9. Ola pomyślała o pewnej liczbie dodatniej. Suma tej liczby oraz liczby do niej odwrotnej
jest: pięć razy większa od pomyślanej liczby. Ola pomyślała o liczbie:
A. −0,5 B. 2 C. 0,5 D. 1/5
17 lis 11:46
Bizon:
... i tylko tyle

?
17 lis 11:49
Kamil: Tak, Wiec jak będzie pomoże ktoś?Prosze
17 lis 11:50
wredulus_pospolitus:
1)
A(1,−2) przesuwamy o 5 w górę i 6 w prawo więc otrzymujemy A'(1+5, −2 + 6) = A'(6,4)
prosta o równaniu y=ax+b przechodzi przez punkty (0,0) i (6,4)
wyznacz równanie prostej (to już chyba sam zrobisz, prawda?!)
17 lis 11:58
wredulus_pospolitus:

3)
krok1: obliczasz pole wycinka koła (1/4 pola koła)
krok 2: obliczasz pole czerwonego trójkąta
krok 3: obliczasz różnicę tych pól (będzie to pole zakreskowanej części)
17 lis 12:01
17 lis 12:02
wredulus_pospolitus:
4) dodaj te wielomiany do siebie ... pozaznaczaj 'elementy' o tych samych potęgach 'x' i
dodaj/odejmij współczynniki przy tych samych potęgach
np.
W(x) = x2+x+1 , V(x) = 2x2 − 3
W(x)+V(x)=1*x2 + 1*x + 1 + 2*x2 −2 = 3x2 + 1*x −1
17 lis 12:04
wredulus_pospolitus:
5) pytanie−wskazówka: liczby naturalne to jakie to liczby
17 lis 12:05
wredulus_pospolitus:
6) nie bardzo rozumiem ... sprawdź to zadanie bo to nie ma sensu (przynajmniej w takiej formie,
w jakiej ja to interpretuję Twój zapis)
17 lis 12:06
wredulus_pospolitus:
9)
x −−− liczba o której myśli
| | 1 | |
x + |
| = 5x ... wyznacz 'x' |
| | x | |
17 lis 12:07
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
2*(a−b)3 = (3√2)3(a−b)3 = (a3√23 −b3√23)3
17 lis 12:08
Kamil: Ok, dzięki za pomoc
17 lis 12:30