potęgi
mat: jak sprawdzić czy x
30−1 jest podzielny przez x
5−1 albo x
5+1

?
17 lis 00:34
MQ: Może podzielić?
17 lis 00:35
Godzio:
x30 − 1 = (x10 − 1)(x20 + x10 + 1) =
= (x5 − 1)(x5 + 1)(x20 + x10 + 1)
Czyli się dzieli, trzeba rozkładać ze wzorów
17 lis 00:35
mat: rozkładać ze wzorów? widzę że aby znaleźć potęgę st.5 można znaleźć 10 a potem 5
2 ale jak ten
nawias dalej X
20... ... zaraz .. czy wykorzystałeś zależność rozłożenia x
3−1 ? i tu tylko
potęgi są *10
17 lis 01:12
17 lis 01:14
mat: z ostrożnością by −1 do 10 nie podnieść bo będzie dodatnie prawda ?
mam na myśli rozkład x3−1=(x−1)(x2+x+1)
tylko o ile możemy założyć x3−13 to w x30 nie można dać −130 bo jest parzyste prawda?
17 lis 01:16
MQ: −130 to −(1)30, a nie (−1)30
17 lis 01:26
MQ: W środku jeszcze lepiej było napisać −(130)
17 lis 01:27