czworościan - Rachunek wektorowy
Ewa: Obliczyć wysokość czworościanu poprowadzoną z wierzchołka A=(0,0,1), jeżeli podstawę
czworościanu wyznaczają punkty: B=(−1,1,3) , C=(−1,2,2), D=(1,1,0) . Kto wie jak to
sprawnie policzyć?
16 lis 17:33
16 lis 17:40
Ewa: Czytałam to... tyle że nie wiem jak ułożyć iloczyn mieszany do wzoru na objętość i nie wiem jak
ułożyć wzór na pole podstawy ( na podstawie tych danych co mam)
16 lis 17:50
AS:
Wiem,ale nie powiem.Szukaj rozwiązania na tej stronie.
16 lis 17:54
Krzysiek: skoro czytałaś to, to wiesz,że Kamil policzył:
wektory AB,AC,AD i policzył z tych wektorów wyznacznik.
podstawa tu to przecież trójkąt BCD.
16 lis 17:54
Ewa: podstawa trójkąta ma wzór : P= 1/2 * |BD x DC| ?
a na objętość : V=1/6* |AB AC AC| ?
16 lis 18:04