Czworościan
Kamil: Obliczyć objętość czworościanu ABCD oraz długość jego wysokości opuszczonej z wierzchołka D. A
= ( −1, 5, 2 ) B = ( 1, 7, 1) C = ( 1, 2, 0 ) D = ( 2, 1, 0)
16 lis 14:59
16 lis 15:00
Kamil: Gdybym jeszcze wiedział jak ten wzór wykorzystać co tam podałeś
16 lis 15:04
Krzysiek: a liczyć iloczyn wektorowy i iloczyn skalarny umiesz?
16 lis 15:25
AS: Wzór na objętość czworościanu
|x1 y1 z1 1|
V = 1/6* |x2 y2 z2 1|
|x3 y3 z3 1|
|x4 y4 z4 1|
16 lis 15:28
Kamil: AB=(3,−2,−2)
AC=(−3,1,0)
AD=(0,0,−1)
|3 −2 −2|
|−3 1 0 | = −3+0+0+2−0−6=−7
|0 0 −1 |
3 −2 −2
−3 1 0
Tak to będzie
16 lis 15:53
Krzysiek: AB=[2,2,−1]
AC=[2,−3,−2]
AD też źle.
16 lis 15:58
Kamil: AD=3,−4,−2
16 lis 16:02
Krzysiek: ok i teraz policz wyznacznik. chyba wychodzi 9.
16 lis 16:05
Kamil: |2 2 −1|
|2 −3 −2| = 12+8−12−9−16+8=−9

?
|3 −4 −2|
2 2 −1
2 −3 −2
16 lis 16:08
Krzysiek: ok i teraz bierzesz moduł z tej liczby czyli 9.
V=1/6*9
16 lis 16:10
Kamil: V=1,5
16 lis 16:10
Kamil: i co dalej
16 lis 16:20
Kamil:
16 lis 16:33
Krzysiek: policz pole podstawy na którą opada wysokość z wierzchołka D i skorzystaj z tego,że:
V=1/3Pp*h
16 lis 16:36
Kamil: Tego to już nie wiem jak
16 lis 16:38
Krzysiek: przecież wystarczy policzyć pole podstawy korzystając z iloczynu wektorowego.
V już masz i wtedy wyliczysz 'h'
16 lis 16:39
Kamil: 1,5=13Pp*h
0,5Pp*h
16 lis 16:47
Kamil:
16 lis 23:11
Krzysiek: no nie policzyłeś pole podstawy...
16 lis 23:16
Kamil: z tego wzoru
|i j k|
|2 2 −1|
|2 −3 −2|
i j k
2 2 −1
?
17 lis 11:10
Krzysiek: no tak można w ten sposób za pomocą wyznacznika. (tylko nie dopisuj tych dwóch wierszy, bo
przecież liczysz wyznacznik 3 na 3)
17 lis 11:14
Kamil: = −4i−6k−2j−4k−3i−4k=−7i−2j−14k
17 lis 11:40
Krzysiek: =−7i+2j−10k
17 lis 12:02
Kamil: i co teraz z takim wynikiem trzeba zrobić ?
17 lis 12:04
Krzysiek: policzyć długość wektora, −7i+2j−10k=[−7,2,−10]
17 lis 12:08
Kamil: czyli wszystko do kwadratu:
?
√−72+22−102
17 lis 12:12
Krzysiek: tak tylko powinno być: √(−7)2+22+(−102
17 lis 12:12
Krzysiek: oczywiście brakło nawiasu zamykającego (−10)2
17 lis 12:13
Kamil: √153≈12,4 ?
17 lis 12:14
Krzysiek: zostaw pierwiastek i nie wyliczaj przybliżoną wartość.
17 lis 12:16
Kamil: ok czyli √153 i co dalej ?
17 lis 12:16
Krzysiek: Pp=1/2√153
V=1/3Pp*h
wyliczasz 'h' i koniec zadania, V już masz policzone.
17 lis 12:20
Kamil: a jak mam to wyliczyć skoro jest w pierwiastku ?
17 lis 12:22
17 lis 12:23
Kamil: | | 3 * 1,5 | |
h= |
| =4,50,5√153 |
| | 0,5√153 | |
17 lis 12:28
Krzysiek: tak.i przecież nie musisz podawać wartość w przybliżeniu.
17 lis 12:30
Kamil: i to już jest koniec zadania ?
17 lis 12:30
Krzysiek: tak
17 lis 12:31
Kamil: w takim razie dzięki za pomoc
17 lis 12:31
Kamil: Jeszcze jedno pytanie −
W tym poleceniu było żeby wyznaczyć długość jego wysokości opuszczonej z wierzchołka D
A jakby było wyznaczyć tą długość z wierzchołka B ?
17 lis 17:49
Krzysiek: to przecież zmieni się pole podstawy na którą ta wysokość pada.
17 lis 17:51
Kamil: czyli co trzeba zrobić ?
17 lis 17:55
Krzysiek: no policzyć odpowiednie pole podstawy, znów korzystając z iloczynu wektorowego
17 lis 18:09
Kamil: No to na przykład jak będę miał wyznaczyć długość z wierzchołka B to które podstawy będą do
policzenia ?
17 lis 19:34
Kamil: ?
17 lis 19:54
Kamil: Proszę o pomoc, bo jutro mam kolosa z tego, a nie wiem co trzeba zrobić jak będzie trzeba
wyliczyć inne wierzchołki
17 lis 21:31
Krzysiek: no skoro masz wierzchołek B, to przecież podstawa to będzie trójkąt ACD.
17 lis 21:35
Kamil: no tak ja to rozumiem, jak będzie trzeba wyliczyć z A to trójkąt będzie BCD, ale mi chodzi o to
co trzeba w obliczeniach napisać. Np. jak mieliśmy na początku wyznaczyć z D to liczyliśmy
taki wyznacznik:
|2 2 −1|
|2 −3 −2|
|3 −4 −2|
2 2 −1
2 −3 −2
A jak bedziemy liczyć np z tego B to jak on będzie wyglądał ?
17 lis 21:42
Krzysiek: nie wiem co tu liczysz...na pewno nie pole podstawy.
masz policzyć iloczyn wektorowy. skoro to ma być trójkąt ACD. to policz wektory:
AC i AD.a następnie ich iloczyn wektorowy.
17 lis 21:46
Kamil: czyli jeżeli mamy wyliczyć z np C to liczymy iloczyn wektorowy z AB i AD tak ?
i j k
AB AB AB
AD AD AD
17 lis 22:02
Krzysiek: tak, możesz też przecież policzyć DB,DA w każdym razie w tym samym punkcie zaczepione te 2
wektory.
no i wyznacznik źle napisany przecież AB to wektor a tam mają być współrzędne wektorów.
17 lis 22:05
Kamil: wiem wiem to tak pokazowo ale już czaje, dzięki za wytłumaczenie
17 lis 22:12