Prawdopodobieństwo
Hajtowy: 1. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach większych od 426
2. Rzucamy dwa razy kostką sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) suma wyrzuconych oczek jest równa 8
b) iloczyn wyrzuconych oczek jest mniejszy od 10
1 nie wiem jak zrobić...
W 2 zadaniu mi wyszło:
16 lis 17:07
Hajtowy: 3. W pirewszej urnie jest 5 kul zielonych i 6 czarnych, w drugiej znajduje się 4 kule zielone i
3 czarne. Z każdej urny losujemy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: obie
kule są różnych kolorów
16 lis 17:19
Piotr 10: Możesz podać odpowiedź do 1 zadania ?
16 lis 17:21
52: Zad1.
5v6v7v8v9 X X
5*8*7
4 3v5v6v7v8v9 X
1* 6*7
4 2 7v8v9
1 * 1* 3
5*8*7+1*6*7+1*1*3
16 lis 17:22
52: źle jeszcze raz
16 lis 17:23
52: 5*9*8+1*6*8+1*1*3 teraz powinno być dobrze podaj odp. do zad1
16 lis 17:24
Hajtowy: Nie mam odpowiedzi do tych zadań
16 lis 17:24
Piotr 10: _
427 najmniejsza liczba trzycyfrowa większa od 426
Czyli:
Pierwsza cyfra 1 sposób
Druga cyfra 1 sposób
Trzecia cyfra 3 sposoby {7;8;9}
1*1*3=3
Gdy liczba jest w przedziale <430;499>
Pierwsza cyfra 1 sposób
Druga cyfra 6 sposobów {3;5;6;7;8;9}
Trzecia cyfra 7 sposobów {0;1;2;3;5;7;8;9}
1*6*7=42
Gdy liczba jest w przedziale <500:999>
Pierwsza cyfra 5 sposobów {5;6;7;8;9}
Druga cyfra 9 sposobów
Trzecia cyfra 8 sposobów.
5*9*8=360
360+42+3=405
Może tak

?
16 lis 17:25
Hajtowy: Pierwsze zapewne się zgadza bo tak samo zrobiłem

A co z 2 i 3 zadaniem?
16 lis 17:25
52: No to chyba Zad1 mamy dobrze
Piotr10 tylko tam powinno być 1*6*8=48 i będzie dobrze
16 lis 17:27
Piotr 10: Właśnie patrzyłem czemu i widzę błąd u siebie ''chochlik'' cyfry 6 nie wpisałem do ''Trzecia
cyfra na 8 sposobów {0;1;2;3;5;6;7;8;9}

.
16 lis 17:30
Hajtowy: 2 zadanie wystarczy chyba tylko sprawdzić bo raczej też jest dobrze

Ale co do 3 zadania to wgl nie mam pomysłu
16 lis 17:31
16 lis 17:33
Hajtowy: halo
16 lis 17:46
Hajtowy: Pomoże ktoś?
16 lis 17:52
Hajtowy:
| | 5 | |
2 (a) ma być |
|  Moja pomyłka  |
| | 36 | |
16 lis 18:18
Trivial:
Zadanko pierwsze.
Prelude> :set +m
Prelude> length [ n | a0 <− [0..9],
Prelude| a1 <− [0..9],
Prelude| a2 <− [1..9],
Prelude| a0 /= a1,
Prelude| a1 /= a2,
Prelude| a2 /= a0,
Prelude| let n = 100*a2 + 10*a1 + a0,
Prelude| n > 426 ]
411
Prelude>
16 lis 18:36
Trivial:
Zadanko drugie:
Prelude> let omega = [ (x,y) | x <− [1..6], y <− [1..6] ]
Prelude> let as = [ (x,y) | x <− [1..6], y <− [1..6], x+y == 8 ]
Prelude> let bs = [ (x,y) | x <− [1..6], y <− [1..6], x*y < 10 ]
Prelude> import Data.Ratio
Prelude Data.Ratio> length as % length omega
5 % 36
Prelude Data.Ratio> length bs % length omega
17 % 36
16 lis 18:41
Hajtowy: Trivial możesz mi tak po ludzku wytłumaczyć zadanko pierwsze?
16 lis 18:51
Hajtowy: Dobra wiem

napisałeś po swojemu ale wyszło to samo

A może 3 zrobisz?
16 lis 18:55
Trivial:
Zadanko pierwsze trzeba rozbić na przypadki.
n = _ _ _
case 1: n = 4 2 7,8,9 // 1*1*3 = 3
case 2: n = 4 3,5..9 0..2 // 1*6*3 = 18
case 3: n = 4 3,5..9 3,5..9 // 1*6*5 = 30
case 4: n = 5..9 0..4 0..4 // 5*5*4 = 100
case 5: n = 5..9 0..4 5..9 // 5*5*4 = 100
case 6: n = 5..9 5..9 0..4 // 5*4*5 = 100
case 7: n = 5..9 5..9 5..9 // 5*4*3 = 60
Suma: 411
16 lis 19:10
Trivial:
Zadanko trzecie:
Prelude Data.Ratio> data Ball = Green | Black deriving (Eq)
Prelude Data.Ratio> let u1 = replicate 5 Green ++ replicate 6 Black
Prelude Data.Ratio| u2 = replicate 4 Green ++ replicate 3 Black
Prelude Data.Ratio| omega = [ (x,y) | x <− u1, y <− u2 ]
Prelude Data.Ratio| as = [ (x,y) | x <− u1, y <− u2, x /= y ]
Prelude Data.Ratio|
Prelude Data.Ratio> length as % length omega
39 % 77
16 lis 19:19
Eta:
Zad3/ A−− kule różnych kolorów
A={(z, cz) lub ( cz, z)}
| | 5 | | 3 | | 6 | | 4 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| =..... |
| | 11 | | 7 | | 11 | | 7 | |
16 lis 19:19
Hajtowy:
Dziękuję
16 lis 19:29
Hajtowy: 3. Ze zbioru {2,3,7,8,9} losujemy dwie liczby bez zwracania tworząc liczby dwucyfrowe. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) wylosowana liczba jest podzielna przez 4
b) liczba jest nieparzysta
Ostatnie na dziś... co z tym zrobić?
16 lis 19:31
Hajtowy:
a)
|Ω|=20
|A|=1
b)
|Ω|=20
|B|=3
Tak to zrobiłem
16 lis 19:32
Eta:
Hajtowy .........no nie załamuj mnie

a) A= (28) (32) (72) (92)}
P(A)=........
b) B{(32)(72)(82) (92) (38)........
P(B)=.......
16 lis 19:40
Hajtowy: No widzisz
Eta... jakie to proste xd

|A|=4

|B| = 5
16 lis 19:42
Hajtowy: Btw. B={82} − to jest parzyste! XD
16 lis 19:43
16 lis 19:49
Hajtowy: 2,3,7,8,9
B={(23)(27)(29)(37)(39)(73)(79)(93)(97)}
Tyle?

9 ma być? xd
16 lis 19:54
Eta:
O kurcze
mea culpa 
przeczytałam "parzyste"
16 lis 19:57
Eta:
16 lis 19:58
16 lis 20:03
Eta:
tak
16 lis 20:07
Hajtowy: Dziękuję
16 lis 20:17
Hajtowy: B={(23)(27)(29)(37)(39)(73)(79)(93)(97)}
zapomniałem o (83)(87)(89)
| | 12 | | 6 | |
Czyli będzie |
| = |
| |
| | 20 | | 10 | |
16 lis 20:21