16 lis 17:02
52: Błagam, pomoże ktoś ?
16 lis 18:58
PW: 10 koszul rozmieszczamy w 3 szufladach
a) tak, by dokładnie jedna szuflada była pusta.
Odpowiedź 3•(29−2) jest dobra, jeżeli koszule są rozróżnialne (każda inna).
Jeżeli koszule traktujemy "na sztuki" tak jak jednakowe kulki, to odpowiedź będzie inna:
3•9
(liczbę możliwych wyborów pustej szuflady mnożymy przez liczbę rozmieszczeń 10 przedmiotów w 2
szufladach, tak by żadna ie była pusta). Tych rozmieszczeń jest 9 − tyle ile możliwych
sposobów utworzenia sumy
m+n = 10
z uwzględnieniem kolejności składników.
Niestety treść zadania jest nieprecyzyjna, możliwe są obie interpretacje.
16 lis 19:09
52: Ok, a inne podpunkty ?
16 lis 19:29
52: UP
16 lis 22:22
PuRXUTM: W 3 szufladzie jedna koszula czyli jeżeli koszule są nie rozróżnialne to pozostałe 9 koszul
możemy rozmieścić na 9 sposobów tak że w pierwszej będzie 0 w drugiej 9 1−8, 2−7, 3−6....
czyli wszystko na 9 sposobów
Nie jestem pewny tej odpowiedzi bo z kombinatoryki dobry nie jestem, niech ktoś sprawdzi
16 lis 22:31
PuRXUTM: c) wybieramy tą jedną szufladę na 3 sposoby, wiemy że tylko w jednej szufladzie może być jedna
koszula więc pozostałe rozmieszczenia w dwóch szufladach to 0−9, 2−7, 3−6, 4−5, 5−4, 6−3, 7−2,
0−9 czyli rozwiązanie to 3*8=24
16 lis 22:34
PuRXUTM: | | | |
wszystkie koszule w 2 szufladach czyli wybieramy 2 szuflady z 3 na | sposobów |
| | |
w dwóch szufladach koszule mogą być rozłożone na 9 sposobów by żadna z tych dwóch szuflad nie
była pusta, czyli na 3*9 sposobów
16 lis 22:36
Mila:
PuRXUTM, dla nierozróżnialnych dobrze rozumujesz, ale w (b) 10 sposobów.
Rozwiązujesz równanie :
x
1+x
2=9 i x
1,x
2∊N
zresztą wypisz sobie, to mało przypadków.
Jednak nie wiem czy tak należy interpretować treść.
Autor nie reaguje, nie mozna o nic zapytac.
17 lis 00:56
52: Koszule są nierozróżnialne
17 lis 08:31
Mila:
a)3*9 wyjaśnił
PW
b) wyjaśniłam 00:56
| | | |
| − wybór szuflady, w której będzie jedna kula. |
| | |
| | | |
x1+x2=7 , x1,x2∊N+ − liczba rozwiązań | i dodajemy dwie sytuacje, gdy |
| | |
wszystkie kule są w jednej szufladzie.
17 lis 16:29
Mila:
52, jesli jesteś w LO to będzie raczej wersja dla rozróżnialnych koszul.
Skąd masz to zadanie?
17 lis 16:56
17 lis 17:27
Piotr 10: Przypuszczam, że to jakiś wirus, bo ta osoba podaje ten link w kilku tematach
17 lis 17:29