matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
Olka:
Proszę o pomoc oblicz pochodne funkcji: f(x)= (x
2
−3x+3)(x
2
+2x−1)
1
f(x)=
√
cosx
16 lis 14:56
john2:
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
W pierwszym zastosuj wzór (f * g)' = f'g + fg' W drugim potraktuj
√
cosx
jak y
1
(
)' = ?
y
Potem zamień y z powrotem na
√
cosx
Wynik pomnóż przez (
√
cosx
)' Teraz potraktuj y, jak cosx i to samo zrób
16 lis 15:21