zadanka
agatagata: 1)oblicz wartosc wyrazenie:
(−3a²b²)(−3+5a−2b) dla a=√2 b=√3
2)rozwiąż równanie
5x³ + 8x / 3 + 2x² + 4 / 2 = x+3 / 6
3)wykaz ze nie istnieje taka liczba rzeczywista x aby suma tej liczby i jej odwrotności były
równe 1
4) w czasie wycieczki rowerowej uczniowie mieli do przebycia trase długości 84km, Podzielili te
trase na odcinki rownej długosci i codziennie przejezdzali wyznaczony odcinek. gdyby na
przebycie tej trasy zuzyli o dwa dni wiecej to mogliby codziennie przebywac 7 km mniej ile
przebywali dziennie?
16 lis 09:43
john2: W 1) po prostu podstaw. Zrobi Ci się w pierwszym nawiasie jedna liczba. Tę liczbę pomnożysz
przez drugi nawias.
Podpowiedź: (√2)2 = 2
W 2) przynajmniej daj nawiasy tam gdzie są liczniki i mianowniki, bo nie widać, co gdzie jest.
16 lis 10:07
agatagata: (5x³ + 8x) / ( 3 ) + (2x² + 4 ) / ( 2) =( x+3 ) / (6)
16 lis 10:17
john2: A zatem 2)
| 5x3 + 8x | | 2x2 + 4 | | x + 3 | |
| + |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 6 | |
Jak widać wspólnym mianownikiem będzie 6. Mnożę licznik i mianownik ułamka pierwszego przez 2,
drugiego przez 3:
| 2(5x3 + 8x) | | 3(2x2 + 4) | | x + 3 | |
| + |
| − |
| = 0 |
| 2 * 3 | | 3 * 2 | | 6 | |
Wiesz, co dalej?
16 lis 10:27
agatagata: likwiduje mianownik ?
16 lis 10:32
john2: | | 10x3 +16x + 6x2 + 12 − x − 3 | |
Tak. Wyjdzie nam |
| = 0. |
| | 6 | |
Lewa strona będzie zerem, jak licznik będzie zerem, więc
10x
3 + 6x
2 + 15x − 3 = 0
I teraz pytanie, czy na pewno tak ma wyglądać to zadanie, jak napisałaś, bo z tym trochę roboty
jest.
16 lis 10:37
john2: Tam ma być + 9, a nie − 3
16 lis 10:38
agatagata: tak
16 lis 10:49
john2: Pytam, bo poziom trudności między 1) zadaniem a 2) jest, powiedziałbym delikatnie, nie ten
sam.
10x
3 + 6x
2 + 15x + 9 = 0
Rozkładam wielomian na czynniki:
(więcej na ten temat tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/118.html )
| | 10 | | 15 | |
6x2( |
| x + 1) + 9( |
| x + 1) = 0 |
| | 6 | | 9 | |
| | 5 | | 5 | |
6x2( |
| x + 1) + 9( |
| x + 1) = 0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 5 | |
Wyciągam ( |
| x + 1) przed nawias: |
| | 3 | |
| | 5 | | 3 | |
6( |
| x + 1)(x2 + |
| ) = 0 |
| | 3 | | 2 | |
lub
to nigdy nie będzie zerem
16 lis 10:55
agatagata: dzieki
16 lis 10:57
john2: W trzecim rozwiąż równanie:
Jeśli nie będzie rozwiązań tego równania, to będzie dowód.
16 lis 11:02