Oblicz x
Kataleja: Liczby x−1,2x,x+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego . Oblicz x. Pomocy nie pojmuję
tego za nic
15 lis 22:34
bezendu:
4x=x+3+x−1
4x=2x−2
2x=−2
x=−1
15 lis 22:38
sushi_ gg6397228:
jaki jest wzór na trzy kolejne wyrazu ciagu arytmetycznego?
15 lis 22:38
ciekawsky: (x−1+x+3)/2=2x
2x+2=4x
x=1
//korzystam ze średniej arytm.
15 lis 22:40
Kataleja: An=a 1(n−1)r
15 lis 22:43
15 lis 22:46
15 lis 22:56
5-latek: | | an−1+an+1 | |
Nie 2 tylko an= |
| |
| | 2 | |
To teraz jesli maja byc trzy kolejne wyrazy to z tego wzoru wynika ze wyraz a
n−1=x−1 wyraz
a
n=2x i wyraz a
n+1 =x+3
To teraz wedlug tego wzoru napisz czemu jest rowny wyraz a
n
czyli x+3= napisz
15 lis 23:02
5-latek: Przepraszam nie x+3 tylko 2x=
15 lis 23:08
15 lis 23:28
15 lis 23:40
sushi_ gg6397228:
o 22.38 dostalas gotowca
| | a1 +a3 | |
a2= |
| <==> 2*a2= a1+ a3 |
| | 2 | |
15 lis 23:43
kataleja: Ok dziękuję bardzo
15 lis 23:49
sushi_ gg6397228:
tylko ze jest chochlik
4x= 2x+2
15 lis 23:51
kataleja: czyli będzie 4x=2x+2 2x=2 x=1 tak dobrze?
16 lis 00:14