Fizyka - Czas połowicznego rozpadu
Hajtowy: Fizyka... czas połowicznego rozpadu

Ktoś chętny?

W piramidzie faraona znaleziono elementy wykonane z drzewa akacjowego i w 1950 roku zawierały
57% węgla
146C. Oblicz datę śmierci faraona

Nie było mnie na lekcji i za bardzo wgl nie wiem o co chodzi z tym czymś... Pomoże ktoś?
(rozwiąże

)
15 lis 19:00
MQ: Chodzi o to, że po czasie połowicznego rozpadu T1/2 pozostaje połowa (50%) atomów
promieniotwórczych.
Trzeba więc policzyć, znając czas połowicznego rozpadu węgla 14C, ile czasu potrzeba, żeby
zostało 57%.
15 lis 19:17
Hajtowy: MQ a możesz mi to rozpisać i wgl najlepiej to zrobić

Nie było mnie na lekcji i nie wiem o co chodzi z tym
15 lis 19:30
15 lis 19:35
Hajtowy:
To jest "do potęgi" ale tak kijowo widać
15 lis 19:42
MQ: Jeżeli masz pierwotnie N
0 atomów promieniotwórczych, to po czasie T
1/2 masz ich połowę.
| | 1 | |
Po kolejnym czasie T1/2 masz połowę z tej połowy, czyli |
| itd. |
| | 4 | |
Widać więc, że gdybyś liczył tylko w odstępach T
1/2, to miałbyć ciąg geometryczny
| | 1 | |
o ilorazie |
| . Wyglądało by to mniej więcej tak: |
| | 2 | |
| | 1 | |
N=N0*( |
| )k, gdzie k to kolejny okres połowicznego rozpadu. |
| | 2 | |
Ponieważ czas jest jednak ciągły

, to mamy problem

, bo musimy tę funkcję jakoś "uciąglić".
Ale to proste:
| | 1 | |
N=N0*( |
| )tT −− tego indeksu 1/2 przy T już nie piszę, bo wzór byłby jeszcze |
| | 2 | |
bardziej nieczytelny.
Po uproszczeniu wychodzi:
N=N
0*2
−tT −− tam w potędze przed ułamkiem jest minus
Ponieważ mamy skład procentowy, to podzielmy sobie obie strony przez N
0
| | N | |
Twoja wartość |
| wynosi 0,57 |
| | N0 | |
Trzeba wyliczyć t. Żeby to zrobić, musisz znać oczywiście T
1/2 węgla
14C −− to sobie
musisz znaleźć gdzieś na sieci.
15 lis 19:48
MQ: Ten drugi wzór podałeś dobry −− jest tożsamy z moim.
15 lis 19:50
Hajtowy: T
1/2 węgla
14 C = 5730 lat
Podane mamy
15 lis 19:53
Hajtowy: Może prościej....
m
0 = ...
t = ...
T
1/2 = 5730 lat
Może mi podasz te dane a ja już sobie spróbuję wyliczyć

Jak nie będę dawał rady to napisze
15 lis 19:55
Trivial:
Definicja czasu połowicznego rozpadu:
m(t) = 2
−t/Tm
0
mamy dane:
Czyli:
2
−Δt/T = 57%
Δt = −T*log
2(57%)
Data śmierci jest 1950 − Δt
15 lis 19:59
MQ: Niepotrzebne ci m0, bo masz już proporcję m/m0 −− skorzystaj z mojego wzoru.
15 lis 20:01
MQ: Tylko pamiętaj, że 57%=0,57
15 lis 20:04
Hajtowy: Sante Maria dalej nic z tego nie wiem

czarna magia
15 lis 20:26
Hajtowy: Trivial wiem, że to rozwiązałeś, ale nie wiem skąd tam się wzięło:
Δt= −T*log2(57%)
Skąd to?
15 lis 20:30
MQ: Czego nie rozumiesz? Przecież masz wzór podany na dłoni!
Podstawić i wyliczyć t.
Wszystko.
15 lis 20:30
Trivial:
Przekształcone z 2−Δt/T = 57% tak, żeby wyliczyć Δt.
15 lis 20:31
MQ: Zlogarytmował wzór potęgowy stronami przez log2
15 lis 20:31
Hajtowy: MQ ale jeśli mnie na lekcji nie było to zrozum, że tego nie czaje...
A ile wynosi −T ?
I po co ten log
2 tam jest?

Jak ja logarytmów nienawidzę
15 lis 20:32
MQ: No przecież T, to czas połowicznego rozpadu −− napisałem ci przecież, że pomijam ten indeks
1/2, bo wzór staje się nieczytelny.
15 lis 20:34
Trivial:
Eh. Panie Hajtowy, pan logarytmów nie rozumie!
Logarytmowanie to operacja odwrotna potęgowania.
Można to zdefiniować: loga(y) = x ⇔ ax = y.
15 lis 20:35
Hajtowy: Δt = −T*log2(57%)
MQ możesz mi to w takim razie policzyć?
15 lis 20:35
Hajtowy: Hehe, to akurat rozumiem Panie
Trivial
15 lis 20:36
MQ: A poza tym ten logarytm załatwi za ciebie kalkulator −− nikt ci nie każe liczyć log20,57 na
piechotę.
15 lis 20:36
Hajtowy: Z tego mi wyszło 0,17
15 lis 20:39
MQ: Z czego?
15 lis 20:41
Hajtowy: log
20,57=0,1715.... tak liczy kalkulator windowsowy
15 lis 20:43
MQ: Windowsowy nie liczy log2
Jak to policzyłeś?
15 lis 20:45
Hajtowy: Naukowy liczy

log
2 = 0,30
0,30 * 0,57 = 0,171
15 lis 20:46
MQ: Nie kochaniutki −− ty policzyłeś log2, a to jest log102 i to rzeczywiście ≈0,30
Masz policzyć log20,57, więc zamiana podstaw logarytmów się kłania, bo to log w naukowym jest
log10
15 lis 20:49
Trivial: i co, Δt wyszła ujemna, czyli faraon jeszcze nie umarł.
15 lis 20:50
Hajtowy: Czyli to będzie:
log
a(y) =
x ⇔ a
x = y.
log
102 * 0,57 = 10
0,57 = 2 ?
15 lis 20:52
Hajtowy: Trivial, Faraon żyje wiecznie i straszy
15 lis 20:52
15 lis 20:53
Hajtowy: To może : 2
x = 0,57
15 lis 20:55
MQ: Jak se chcesz z nas robić jaja, to powiedz −− my też zaczniemy.
15 lis 20:57
Hajtowy: MQ nie robię sobie jaj, na serio nie ogarniam logarytmów

miałem je 1 m−c temu i nie
pamietam
15 lis 20:57
MQ: A co tu jest do pamiętania −− podałem ci wzór −− wystarczy podstawić i użyć kalkulatora.
Dzielić chyba umiesz na kalkulatorze?
15 lis 21:01
Hajtowy: MQ wiem, że juz tracisz cierpliwość

Ale proszę, możesz zacząć jeszcze raz?
W sensie podać wzór, powiedzieć co za co podstawić ...
15 lis 21:03
MQ: No co? Mam go przepisywac z tej strony?
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
Masz policzyć log
20,57
Na kalkulatorze masz log
10, no to liczysz log0,57 na kalkulatorze i dzielisz ten wynik przez
log2.
Żeby było jasne log x bez indeksu oznacza logarytm dziesiętny log
10x
15 lis 21:10
MQ: Oczywiście nie log10 tylko log10
15 lis 21:10
15 lis 21:15
Hajtowy: Czyli, że to będzie 30 lat?

1950−30=1920?
15 lis 21:16
15 lis 21:17
MQ: Logarytm wyliczony dobrze, teraz co?
15 lis 21:19
Hajtowy:
| | t | | log(0,57) | |
− |
| = |
| =−0,811 |
| | T | | log2 | |
t=−T*−0,811= 5600*0,811=4541,6
data = 1950−4514,6=−2564,6
Czyli 2565 lat p.n.e?
15 lis 21:20
MQ: Tylko, że wcześniej podawałeś T=5730, a nie 5600, więc jak z tym czasem połowicznego rozpadu?
Która wartość jest właściwa?
15 lis 21:27
Hajtowy: Kolega mi napisał, że to 5600

Więc tyle podstawiłem
15 lis 22:17
15 lis 22:20
Hajtowy: No to będzie 2697 lat p.n.e
16 lis 08:27
Trivial:
Będąc dokładnym należy uwzględnić niepewność czasu połowicznego rozpadu.
Δt = −log2(0.57)*(5740 ± 40) = 4655 ± 33
Zatem
data = 1950 − Δt = 2705 ± 33 p.n.e.
16 lis 14:47
Hajtowy: A skąd Ci się tam 2705 wzięło?
16 lis 15:30
Trivial:
1950 − 4655 = −2705 (nie uwzględniając tego, że rok zerowy nie istnieje).
16 lis 15:33
Hajtowy: Mhm. A powiesz mi jeszcze czemu z ± 40 zrobiło się ± 33?
16 lis 15:38
Trivial: Zgaduj.
16 lis 15:39
Hajtowy: 0,811 * 40 = 33

Dzięki
16 lis 15:42