wzory skróconego mnożenia...
aheeers: wykonań działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych:
8+3(5−x2)(x2−5)−(x2−8)2+(4x2+2x+1)(x2−1)+2x
proszę o pomoc, nie wiem za co się zabrać i jak to ogarnąć
14 lis 22:15
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnozenia i potem przemnazaj nawias przez nawias
14 lis 22:22
aheeers: nie bardzo czaję
14 lis 22:26
14 lis 22:27
aheeers: znam te wzory, ale od razu mam wymnażać czy co? gdybym wiedział nie truł bym
14 lis 22:29
sushi_ gg6397228:
a kiedy chcesz wymnażać?
sa wzory wiec jedziemy od razu
14 lis 22:34
aheeers: −4x
4+13x
2+2x−2
tak mi wyszło, co myślisz?
14 lis 22:41
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia, bo juz x4 się nie zgadza
14 lis 22:44
aheeers: x4 wyszło mi gdy obliczyłem: (x2−8)2 czyli x4−16x2+64
14 lis 22:47
sushi_ gg6397228:
w pozostałych też wychodzi x4
dlatego zapisujemy obliczenia; bo wynik nie pasuje
14 lis 22:48
aheeers: czekaj, rozkminiam i wiem że trochę się bachnąłem, zaraz podam nowy wynik
14 lis 22:59
sushi_ gg6397228:
trzeba powoli liczyc i pamietac o minusach z przodu przed nawiasem
14 lis 23:00
aheeers: hahaha chyba jeszcze ciekawszy mi wyszedł, mianowicie:
2x3+39x2+2x−130
pisać obliczenia?
14 lis 23:05
aheeers: wiem, wtedy zapomniałem teraz ten minus przed nawiasem uwzględniłem i zmieniłem znaki przed
obliczeniami dalszymi, ale coś wizualnie ten wynik mi nie pyknął juz
14 lis 23:05
sushi_ gg6397228:
wypisz jakie wyszly liczby po wymnozeniu
14 lis 23:09
aheeers: 8+15x2−75−3x4+15x2−x4+16x2−64+4x4−7x2+2x3+2x+1
14 lis 23:12
sushi_ gg6397228:
cos sie nie zgadza ostatni nawias
to jest ok
8+15x2−75−3x4+15x2−x4+16x2−64
14 lis 23:16
aheeers: wyszło mi tak jak robiłem jeszcze raz:
4x4+2x3−5x2−2x+1
14 lis 23:20
sushi_ gg6397228:
znowu polowa sie zgadza
zapisz liczby, bez robienia porzadkow
14 lis 23:21
aheeers: 4x4−4x2+2x3−2x−x2+1
14 lis 23:22
sushi_ gg6397228:
jak to mnozysz ze znaki sa inne
−1*1= −1, a u Ciebie jest +1 ?
14 lis 23:23
aheeers: bożeeeee bo źle napisałem na początku w treści, ja robiłem z dobrą treścią, w tamtym nawiasie
jest −1 i w drugim też −1
14 lis 23:25
sushi_ gg6397228:
wiec o 23.20 jest ok
14 lis 23:26
aheeers: ok to teraz łączę te dwa dobre rozwiązania i zaraz podam odpowiedź
14 lis 23:27
aheeers: 2x3+41x2−2x−130
14 lis 23:31
aheeers: tak ma być ?
14 lis 23:31
sushi_ gg6397228:
a "+2x" z samego konca przykłądu ?
14 lis 23:32
aheeers: o racja, więc bez tego 2x w odpowiedzi
14 lis 23:32
sushi_ gg6397228:
tak
14 lis 23:33
aheeers: nie wiem jak wytrzymałeś, ale bardzo Ci dziękuję
14 lis 23:34
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
14 lis 23:36
aheeers: jesteś tu jeszcze?
14 lis 23:41
sushi_ gg6397228:
tak
14 lis 23:41
aheeers: (2x−3y)2−(3x−y)(3x+y)+(x−2y)2−(8x−7y)(−2y)
wynik:
−4x2−8xy+16x=4x(−x−2y+4)
14 lis 23:44
sushi_ gg6397228:
zapisz kolejne przemnozenia
14 lis 23:45
aheeers: 4x2−6xy+9y2−(9x2+3xy−3xy−y2)+x2−2xy+4y2+16xy−14y2 − już widzę sam błąd w ostatnim
zapisie tam gdzie 16xy miałem 16x, spróbuję poprawić
14 lis 23:50
sushi_ gg6397228:
(x−2y)2=...
(2x−3y)2=...
błędy do poprawki
14 lis 23:51
aheeers: −4x2+8xy−9x2 taki wynik?
14 lis 23:52
sushi_ gg6397228:
nie
14 lis 23:54
aheeers: x−2y)2=x2−4xy+4y2
2x−3y)2=4x2−12xy+9y2
tak ma być?
14 lis 23:55
sushi_ gg6397228:
zapisujemy wszystko od nowa i podajemy ostateczny wynik
14 lis 23:56
aheeers: wynik: −4x
2 
?
15 lis 00:00
sushi_ gg6397228:
tak
15 lis 00:00
aheeers: stary wielkie dzięki za naprowadzanie, nawet nie wiesz ile wypowiedziałem brzydkich słów w
międzyczasie hahah

miłej nocy!
15 lis 00:01
sushi_ gg6397228:
do miłego
15 lis 00:02