liczba rozwiązań
marcinka: zbadaj liczbę rozwiązań funkcji |x2+2x−3|=k|x+3| ze względu na wartość parametru k
14 lis 21:49
ICSP: x2 + 2x − 3 = (x + 3)(x−1)
|x2 + 2x − 3| = k|x+3|
|(x−1)|(x+3)| = k|x+3|
|x+3|(|x−1| − k) = 0
x = −3 v |x−1| − k = 0
x = −3 v |x − 1| = k
Czyli zawsze mamy jedno rozwiązanie. : x − 3
Sprawdźmy jakie k otrzymamy gdy x = −3 będzie rozwiazaniem drugiego czynnika :
|x−1| = k
|−3 − 1| = k
k = 4
zatem dla k = 4 mamy dwa rozwiązania : x = −3 oraz x = 5
Teraz już prosto :
k < 0 − jedno rozwiązanie x = −3
k = 0 ⋀ k = 4 − dwa rozwiązania
k > 0 ⋀ k ≠ 4 − trzy rozwiązania
14 lis 22:24
14 lis 22:34
ICSP: a liczyłeś na to, że będzie ?
14 lis 22:37
Saizou : niby tak, ale jednak kiepski ze mnie matematyk
14 lis 22:39
marcinka: wkład własny był, tylko brak pomysłu na koniec zadania

a matematyk może i kiepski, z
grzeczności nie zaprzeczę
14 lis 23:45