Zapisz wyrażenie w postaci iloczynu
Iz_A: cos2α + cosα + 1
14 lis 19:03
wredulus_pospolitus:
cos2x =
cos2x−sin2x =
2cos2x−1 =
1−2sin2x
wybierasz postać '
niebieską'
i co zostaje
14 lis 19:08
jakubs: cos2a −sin2a +cosa + sin2a + cos2a=2cos2a + cosa= cosa(2cosa+1)
Może być coś takiego ?
14 lis 19:10
Iz_A: ma wyjść 4cosαcos(α2 + π6)cos(α2 − π6)
14 lis 19:16
wredulus_pospolitus:
a niby skąd i po co coś takiego
14 lis 19:20
Iz_A: właśnie nie wiem, tak jest w odpowiedziach. Nie mam pojęcia jak do takiej postaci doprowadzić
14 lis 19:22
wredulus_pospolitus:
może tak:
| | 1 | |
cosa(2cosa+1) = 2cosa*(cosa+ |
| ) = 2cosa*(cosa + cos(π/3)) = // odpowiedni wzór // = to co |
| | 2 | |
masz w odpowiedzi
a jaki wzór

'paczaj' tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
drugi wzór
14 lis 19:24
wredulus_pospolitus:
to w takim razie treść zadania powinna brzmieć inaczej ... nie : "Zapisz wyrażenie w postaci
iloczynu"
14 lis 19:24