Wzór funkcji f w postaci iloczynowej
m: Hej,
Proszę o pilną pomoc w zadaniu: Liczba 1 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej f(x)=
−x+x2+2a−1. Oblicz a.
Dla wyznaczonej wartości a:
a) przedstaw wzór funkcji f w postaci iloczynowej
b) naszkicuj wykres funkcji f
c) wyznacz argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne.
Z góry bardzo dziękuję.
14 lis 18:32
wredulus_pospolitus:
a jakiej 'pilnej pomocy' od nas oczekujesz
14 lis 18:37
wredulus_pospolitus:
pytanie wskazówka: co to znaczy, że 1 to miejsce zerowe funkcji ?
14 lis 18:38
m: w tym miejscu wykres funkcji przecina oś OX; wyszło mi a=1/2 oraz f(x)= 1/2(x−1)2
14 lis 18:44
m: muszę jutro oddać poprawę spr, a nie ogarniam, co jest nie tak i od czego powinnam zacząć...
14 lis 18:58
wredulus_pospolitus:
f(x)= 1/2(x−1)
2 <−−− skąd to i dlaczego
14 lis 19:03
m: tak mi się wydawało, skoro a=1/2, a wzór f.kwadratowej w postaci iloczynowej z 1m−cem zerowym
to: f(x)= a(x−x0)2 (x0 to m−ce zerowe)
14 lis 19:11
john2: to chyba nie to "a"
a = 0,5 to myląca nazwa parametru,
nasze "a" to to, co stoi przy x2, czyli 1
14 lis 19:24
m: czy mógłby mi ktoś mniej więcej to wytłumaczyć?
14 lis 20:45
john2: Znaleźliśmy a, więc nasz wzór funkcji to f(x) = −x + x2 + 1 − 1, czyli
f(x) = x2 − x, czyli
f(x) = x(x − 1)
ogólny wzór postaci iloczynowej przy dwóch pierwiastkach to a(x − x1)(x − x2)
nasze a = 1
nasze x1 = 0
nasze x2 = 1
14 lis 20:52
14 lis 20:53
john2: Najlepiej zmień sobie treść zadania na "f(x) = −x +x2 +2m − 1. Oblicz m."
14 lis 20:55
john2: Wtedy m = 0,5, a a = 1
14 lis 20:56
m: Dziękuję : )
14 lis 21:00
14 lis 21:04