klaudik18: schemat Hornera dla x4+x−2+0
14 lis 14:04
wredulus_pospolitus:
czy Ty wiesz 'co to jest schemat Hornera ?'
14 lis 14:06
krystek: 1 jest pierwiastkiem W(1)=0 lub bez Hornera
x4−1+(x−1)=0
(x2+1)(x2−1)+(x−1)=0 i dalej sama
14 lis 14:07
klaudik18: wiem, ale cos mi nie wychodzi tym schematem...
14 lis 14:10
wredulus_pospolitus:
ale co ma wychodzić

schemat Hornera jest używany do dzielenia
a nie podałaś przez co dzielisz
14 lis 14:11
klaudik18: x4+x−2=0
dzielę przez (x−1)
14 lis 14:14
krystek: Do Hornera tabela
14 lis 14:17
14 lis 14:17
wredulus_pospolitus:

x
4+x−2 = (x−1)(x
3+x
2+x+2)
14 lis 14:18
Hajtowy:

x
4+x−2=(x−1)(x
3+x
2+x+2)

Na niebiesko wielomian x
4+x−2
Na zielono "obliczenia"
14 lis 15:03