Pierwiastek arytmetyczny.
Patryl: Jako iż mój nauczyciel od matematyki nie tłumaczy nam nic. Więc albo sami ogarniemy, albo nie
zdajemy. Zwracam się do was z prośbą o rozwiązanie mi jako przykładu kilku zadań.
Oblicz:
4√625
5√−32*243
5√3125*1024
6√64*729
Z góry dziękuje.
13 lis 18:40
PW: 625 = 25•25=5•5•5•5 = 54
4√625=4√54 = 5
Wszystko na jedno kopyto.
13 lis 18:49
Patryl: Niezbyt mi pomogło Twoje "Wszystko na jedno kopyto".
13 lis 19:00
13 lis 19:03
krystek: Naucz się rozkładać na czynniki
32=16*2=25
−32=(−2)5
243=3*81=35
13 lis 19:09
wredulus_pospolitus:
PW −−− lub −5
13 lis 19:10
PW: Oj, nie −5. W definicji pierwiastka jest dodatniość (nie rozwiązujemy w tym momencie równania
x4 = 625,
jedynie obliczamy pierwiastek). Starego nauczyciela nie nabierzesz.
13 lis 20:23