Wieloiany
ewa: W(x)x3−x=
W(x)=8x4−27=
W(x)=(x+3)2−25=
W(x)=(4x2+20x+25)−121=
W(x)=(9x2−36x+36)−196=
W(x)=3x5+15x3=
W(x)=−12x5+27x3
korzystajac ze wzóru skróconego mnożenia wyciągni X przed nawias
13 lis 16:37
Kostek:
no to do dzieła ?
13 lis 16:38
ewa: Prosze pomocy mam to na jutro

13 lis 16:41
Kaja: W(x)=x(x2−1)=x(x−1)(x+1)
13 lis 16:43
ewa: ej bo ja tego nie rozumiem
13 lis 16:45
wajdzik: czego dokładnie nie rozumiesz w tym co zrobiła Kaja?
13 lis 16:47
Kaja: ej, to sięgnij do tablic matematycznych albo książki i zobacz jakie mamy wzory skróconego
mnożenia
13 lis 16:51
Bizon:
W(x)=(4x2+20x+25)−121
W(x)=(2x+5)2−112
W(x)=[(2x+5)+11][(2x+5)−11]
W(x)=(2x+16)(2x−6)
13 lis 16:52
ewa: ja nie rozumiem pozostaych bo to co Kaja zrobiła to rozumiem
bo ja długo w szkole nie była
13 lis 16:52
ewa: ja nie rozumiem pozostaych bo to co Kaja zrobiła to rozumiem
bo ja długo w szkole nie była
13 lis 16:52
ewa: nie mamy ksiązek
13 lis 16:52
ewa: wzory skóconego mnożenia umiem ale przed nawias nie umiem wyciągać
13 lis 16:57
ewa: W(x)8x
4−27=x(8x
3−9)=x(2x−9)(2x+9)
tak ma być

13 lis 17:05
Bizon:
... nieźle "trolujesz" −
13 lis 17:09
ewa: jak żle musze X przed nawias wyciągnąć
13 lis 17:12
5-latek: Nie . Przeciez jak pomnozysz same x to co napisalas w rozkladzie na koncu to masz x3 a masz
miec x4
W ogole zle
8x4−27=x(8x3−9) to co napisalas . to x(8x3−9)=8x4−9x czy to sie rowna 8x4−27?
Moze ma byc 8x4−27x ?
13 lis 17:14
ewa: ma to być równe W(x)=8x4−27
13 lis 17:21
ewa: a możesz pokazać mi reszte przykładów jaka się robi błagam
13 lis 17:23
Bizon:
... albo tak jak pisze 5−latek albo W(x)=8x3−27
13 lis 17:24
ewa: pomoże mi ktoś
13 lis 17:32
Kostek:
Sama musisz sobie pomóc... Masz przecież podane co robić a nie stękasz tylko..Nie chcę być nie
miły ale nie tędy droga
13 lis 17:34
13 lis 17:35
5-latek: zrobmy np ten (x+3)2−25 i teraz patrz na post Bizona z 16.52 od drugiej linijki
musimy tu wykorzystac wzor skroconrgo mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b) i teraz zeby skorzystac z
tego wzoru a2−b2 to widzimy ze a2=(x+3)2 to a=(x+3) i b2=25 to b= ile? napisz
13 lis 17:36
ewa: blagam
13 lis 17:36
ewa: b=5
13 lis 17:37
5-latek: no to teraz napisz ile rowna sie (a+b)
13 lis 17:39
ewa: jest ktoś
13 lis 17:42
ewa: (x+3+5)=x+8
13 lis 17:44
5-latek: No jestem ale prosilem zebys napisala ile to jest (a+b ) gdzie a=x+3 i b=5
13 lis 17:44
5-latek: No to teraz napisz ile rowna sie (a−b) =
13 lis 17:44
ewa: góra
13 lis 17:45
ewa: (x+3−5)=x−2
13 lis 17:47
5-latek: Widze ze napisalas ale teraz napisz ile rowna sie (a−b)
13 lis 17:48
5-latek: 
no to teraz zobacz (x+3)
2−25=(x+3)
2−(5)
2 i teraz widzisz ten wzor a
2−b
2 towykorzystujaac
ten wzor a
2−b
2=(a+b)(a−b) napisz ile rowna sie (x+3)
2−25=
13 lis 17:52
ewa: a jak rozwiązać (4x2+20x+25)−121 i 3x5+12x3 tylko to
13 lis 17:53
ewa: ale mam wyciągną przed nawias
13 lis 17:54
ewa: x3+9−25
13 lis 17:55
5-latek: dopoki nie skonczysz poprzedniegpo przykladu nie zaczniemy nastepnych OK?
13 lis 17:56
5-latek: A co to mialobyc o 17.55 ?
13 lis 17:57
ewa: Kostek sory ze tak mówie ale jak ciebie niebylo w szkole to byś też nie rozumial
13 lis 18:01
ewa: (x+3)3−25=x3+9−25
13 lis 18:02
wil: Ale jak ktos rozwiaze to dalej nie bedziesz tego rozumiala
13 lis 18:02
5-latek: Nie zajmuj sie KOstkiem tylko swoim zadaniem
Masz dokonczyc ten przyklad
Mamy tak (x3)2−25=(x+3)2−(5)2=(x+3+5)(x+3−5) wykorzystuje ten skroconego mnozenia
= dokoncz
13 lis 18:04
ewa: x2−16
13 lis 18:07
ewa: (x+5)(x−2) −−−−to jest rozwiązanie
13 lis 18:08
ewa: i co
13 lis 18:12
ewa: dalej
13 lis 18:14
5-latek: Rece opadaja .
Przeciez wyzej to liczylas =(x+8)(x−2) Prosilen zebys patrzyla na post Bizona Tak?
Skora napisalas x2−16 to rozpisz to wedlug tego wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
czyli x2−16=(x+......)(x−.....) tam gdzie kropki wpisz odpowiednie liczby
13 lis 18:15
ewa: bo niewiem
13 lis 18:16
ewa: (x+8)(x−8)
13 lis 18:18
5-latek: to co napisalas to =x2−64 bo bedzie tak x2−(8)2
a jak liczba podniesiona do kwadratu da 16?
13 lis 18:19
ewa: a jak to wylączyć przed nawias
13 lis 18:21
5-latek: Tu sie nic przed nawias nie wylacza . Masz taki wzor slkroconego mnozenia i wedlug niego
rozpisujesz /
No wiec jak bedzie ?
13 lis 18:24
ewa: 4
13 lis 18:27
ewa: 42=16
13 lis 18:28
5-latek: no to teraz rozpisz x2−16=
13 lis 18:28
ewa: (x+4)(x−4)
13 lis 18:32
5-latek: No znowu

Mamy poprzedni przyklad skonczony to napisz nasteny ktory chesz rozpisac
13 lis 18:34
ewa: (4X2+20x+25)−121
13 lis 18:37
5-latek: Przeciez maszgo rozwiazany post z godz 16.52
czego w nim nie rozuniesz . Jak doszedl do postaci (2x+5)2−121?
13 lis 18:39
ewa: 12x5+25x3
13 lis 18:46
ewa: pomylka ten chce
13 lis 18:46
5-latek: zanin do tego przykladu przejdziemy to napisz jak doszsedl do tej postaci (2x+5)2−121
Chce byc pweien z erozumiesz OK?
13 lis 18:48
ewa: 2X2=4x2
52=25
13 lis 18:50
5-latek: a 20x to chyba ukradli krasnoludki jak w nie wierzysz

Jednak nie rozumiesz
4x
2+20x+25=(2x+5)
2
masz link do wzorow i zobacz tam jest taki wzor skroconego mnozenia
(a+b)2=a2+2a*b+b2
I teraz (2x+5)
2 wedlu tego wzoru = (2x)
2+2*2x*5+(5)
2= 4x
2+20x+25
teraz 4x
2+20x+25−121=(2x+5)
2−121 teraz postepujemy tak samo ja w tym przyjkladzie (x+3)
2−25
Zauwaz ze 121=11
1
Wiec zeby wykorzystac ten wzor
a2−b2=(a+b)(a−b) to zapiszemy z e (2x+5)
2−(11)
2=
rozpisz wedlug tego zielonego wzoru
13 lis 19:02
ewa: (2x+5+11)(2x−5+11)=(2x+16)(2x−16)
13 lis 19:08
5-latek: popraw drugi nawias nie (2x−16) tylko napisz tu
13 lis 19:10
5-latek: Teraz tez zauwazylem ma byc tak =(2x+5+11)(2x+5−11)= (2x+16)( ten popraw )
13 lis 19:12
ewa: (2x+16)(2x−6)
13 lis 19:15
5-latek: Dobrze

to jaki mial byc ten nastepny przyklad ?
13 lis 19:17
ewa: 3x5+12x3
13 lis 19:18
ewa: x3(3x2+12) tak być
13 lis 19:20
ewa: czy żle
13 lis 19:27
ewa:
13 lis 19:28
ewa: jest ktoś
13 lis 19:31
ewa: 5−latek jesteś
13 lis 19:31
5-latek: Dobrze. ale to bedzie ostatni przyklad gdyz jestem juz zmeczony bo jestem po pracy OK?
Tutaj wlasnie zastosujemy wyciaganie przed nawias to co tak usilnie probowalas zrobic

Tutaj musimy znac wlasnosci dzialan na potegach .
Chocby to ze x
5=x
3*x
2 wynika to ze wzoru
an*am=an+m
z tego wzoru wynika ze jeskli mamy jednakowe podstawy poteg a rozne wykladniki to
wylkadniki dodajemy
zauwaz ze x
3*x
2=x
5
mniejsa potege wyciagamy przed nawias i mamy
x3(3x2+12) bo x
3*3x
2= 3x
5 a zeby
lepiej to bylo widac zapiszmy to tak 3*x
3*x
2 (a mozemy tak zapisac bo mnoenie jest
przemienne) i x
3*12=12x
3
Tego w nawiasie 3x
2+12 juz nie rozlozymy bo nie ma takiego wzoru skroconego mnozeia
a
2+b
2 jest tylko
a2−b2= (a+b)(a−b)
Poza tym jesli bysmy chcieli ro rozwiazac to dostaniemy 3x
2+12=0 to 3x
2=−12 to x
2=−4 a
to rownanie nie ma rozwiazan w liczbach rzeczywistyc nie istnieje kwadrat z liczby ujemnej
oczywiscie tez 3x
5+12x
3=3x
3(x
2+4) bo 3x
3*x
2=3x
5 a 3x
3*4=12x
3 . Moze byc?
13 lis 19:41
ewa: dziękiuje jestem bardzo wdzięczna
13 lis 19:51
5-latek:
13 lis 19:52