Oblicz..
Misio: Oblicz:
1
−−−−−−
3√5−3√4
Proszę o wskazówkę
12 lis 22:18
ICSP: | 1 | | a2 + ab + b2 | |
| = |
| |
| a−b | | a3 − b3 | |
12 lis 22:19
12 lis 22:19
wredulus_pospolitus:
wzór skróconego mnożenia:
(a−b)(a2+ab+b2) = a3 − b3
12 lis 22:19
dero2005:
a = 3√5
b = 3√4
12 lis 22:21
12 lis 22:22
Misio: Mógłbym prosic o obliczenia usuwaniem niewymierności? z tego wzoru już chyba prędzej mi
wyjdzie. Nie umiem usuwać niewymierności jak jest ułamek sześcienny
12 lis 22:23
Misio: wyszło mi 5 do optęgi 2/3+20do potęgi 1/3+4 co dalej?
12 lis 22:29
Mila:
| | 1 | | 3√52+3√5*3√4+3√42 | |
= |
| * |
| = |
| | 3√5−3√4 | | 3√52+3√5*3√4+3√42 | |
| | 3√25+3√5*3√4+3√16 | |
= |
| = |
| | 3√53−3√43 | |
| | 3√25+3√5*3√4+3√8*2 | |
= |
| =3√25+3√5*3√4+23√2 |
| | 5−4 | |
12 lis 22:40