wielomiany
jerey: Liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu W. Dzieląc wielomian W przez dwumiany x−2 oraz x+4
otrzymujemy reszty odpowiednio równe −3 oraz −51. Oblicz resztę R z dzielenia wielomianu W
przez wielomian P(x)=x3+3x2−6x−8
12 lis 22:17
12 lis 22:23
Aga1.: Reszta jest postaci R(x)=ax2+bx+c
w(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
P(x)=x3−8+3x2−6x=(x−2)(x2+2x+4)+3x(x−2)=(x−2)(x2+5x+4)=(x−2)(x2+x+4x+4)
=(x−2)(x(x+1)+4(x+1))=(x−2)(x+1)(x+4)
W(x)=(x−2)(x+1)(x+4)*Q(x)+ax2+bx+c
w(−1)=0
w(2)=−3
w(−4)=−51
a−b+c=0
4a+2b+c=−3
16a−4b+c=−51
Rozwiąż układ.
12 lis 22:33
pigor: ..., np. tak :
P(x)= x
3+3x
2−6x−8= x
3−2x
2+5x
2−10x+4x−8=
2(x−2)+5x(x−2)+4(x−2)=
= (x−2)(x
2+5x+4)= (x−2)(x+4)(x+1) , to
W(2)= −3 i W(−4)= −51 i W(−1)=0 i W(x)=Q(x)(x−2)(x+4)(x+1)+
ax2+bx+c ⇔
⇔ 4a+2b+c= −3 i 16a−4b+c= −51 i a−b+c= 0 ⇔
⇔ 12a−6b= −48 /:6 i 3a+3b= −3 /:3 i c= b−a ⇔ 2a−b= −8 i a+b= −1 i c= b−a ⇔
⇔ 3a= −9 i b= −a−1 i c=b−a ⇔
a= −3 i b=2 i c= 5 ⇒
−3x2+2x+5= R(x) . ...
12 lis 22:47