Znajdź dziedzinę funkcji.
Janina Y. : Prosiłabym o wyjaśnienie dlaczego,jak gdzie i po co..
Znajdź dziedzinę funkcji f(x)= x2+√x−5
Niby rozumiem,że nie mogę mieć negatywnej liczby w pierwiastku kwadratowym, więc
x 2+( x−5) ≥ 0 (?)
czy
x2 + √x−5 ≥ 0 (?)
12 lis 21:12
PW: Negatywna liczba − to jakaś ocena moralna, czy tłumaczyć from inglisz?
To co stoi pod pierwiastkiem musi być nieujemne, bo takie jest założenie w definicji
pierwiastka, czyli u nas
x−5 ≥ 0
x ≥ 5.
Tylko tyle. Niektórzy piszą D = [5, ∞)
12 lis 21:21
5-latek: To np wstaw x=2 do tej funkcji i zobacz co otrzymasz pod pierwiastkiem
czy istnieje taki pierwiastek w zbiorze liczb rzeczywistych
Dlatego nalezy zalozyc ze to co jest pod pierwiastkiem kwadratowym (ale rowniez stpnia
parzystego tzn 4 6 8 itd )musi byc ≥0
to teraz piszemy x−5≥0 to x≥5
12 lis 21:22
Janina Y: Przepraszam za wszelkie błędy językowe w tym "Negatywna liczna". Tłumaczyłam z Inglysz na
Polski i tak wyszło.
Więc nie przejmuję się x2 tylko tym co jest w pierwiastku ?
12 lis 21:39
5-latek: Tak
| | A | |
Ale tez wyznaczasz dziedzine gdy masz wyrazenie wymierna typu |
| gdzie B≠0 bo nie wolno |
| | B | |
dzielic przez zero
jak jest logarytm i jeszcze inne ale to poznasz w trakcie dalszej nauki
12 lis 21:47
Janina Y: Dziękuje.
Czy za każdym razem mogę ignorować x do potęgi ktoreśtam czy tylko w przypadku x
2 ?
Wiem,że może się to wydawać głupim pytaniem,ale wole się upewnić,że rozumiem to jak najlepiej.
| | A | |
Przy |
| nie wystarczy,gdy napiszę,że D= wszystkie liczby naturalne ? |
| | B | |
| | 2 | |
Np. jak jest |
| to D równa się ( ∞, ∞)? Bo żadnego zakończenia to nie ma  chyba.. |
| | X | |
12 lis 22:00
5-latek: Najpierw ogolnie jeski chodzi o liczby rzeczywiste
| | 2 | |
Nie mozesz tak przyjac ze jesli masz np y= |
| to dziedzina jest caly zbior liczb |
| | x | |
rzeczywistych (−∞ ∞)
POdstaw teraz za x=0 i x co dostaniesz ? dostaniesz dzielenie przez 0 a wolno dzielic przez0
?
Dlatego zakladamy ze mianownik nie rowna sie 0
| | 2 | |
I tak y= |
| to x nie rowna sie 0 wiec dziedzina tej funkcji beda wszystkie liczby |
| | x | |
rzczywiste oprocz 0 i zapiszemy to tak D
f=R\{0}
| | 2x−6 | |
TO wyznacz dziedzine takiego wyrazenia |
| |
| | x+8 | |
12 lis 22:09
Janina Y: Z pewnością wszystko oprócz ' − 8' ,więc..
i tu zapis. Tu kompletnie padam.[−8, ∞) ?
12 lis 22:21
5-latek: To wyrazenie ma sesns dla wszyskich liczb rzeczywistych oprocz −8 bo zobacz jesli wstawie
| | 2*5−6 | | 4 | |
sobie za x=5 to dostane |
| = |
| czyli D=R\{−8} |
| | 5+8 | | 13 | |
wstaw sobie np x=−20 i policz ile wyjdzie
zapoznaj sie z tym moze nie dzisiaj bo pozno ale sie zapoznaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/1435.html
12 lis 22:27
Janina Y: Jeszcze raz dziękuje, Co do późnego czasu− u mnie dopiero 15..
D zrozumiałam,więc myślę,że sobie poradzę.

A teraz idę kogoś o Range dręczyć

Dziękuje i miłej nocy życzę.
12 lis 22:33
5-latek:
12 lis 22:34