matematykaszkolna.pl
Znajdź dziedzinę funkcji. Janina Y. : Prosiłabym o wyjaśnienie dlaczego,jak gdzie i po co.. Znajdź dziedzinę funkcji f(x)= x2+x−5 Niby rozumiem,że nie mogę mieć negatywnej liczby w pierwiastku kwadratowym, więc x 2+( x−5) ≥ 0 (?) czy x2 + x−5 ≥ 0 (?)
12 lis 21:12
PW: Negatywna liczba − to jakaś ocena moralna, czy tłumaczyć from inglisz? To co stoi pod pierwiastkiem musi być nieujemne, bo takie jest założenie w definicji pierwiastka, czyli u nas x−5 ≥ 0 x ≥ 5. Tylko tyle. Niektórzy piszą D = [5, )
12 lis 21:21
5-latek: To np wstaw x=2 do tej funkcji i zobacz co otrzymasz pod pierwiastkiem czy istnieje taki pierwiastek w zbiorze liczb rzeczywistych Dlatego nalezy zalozyc ze to co jest pod pierwiastkiem kwadratowym (ale rowniez stpnia parzystego tzn 4 6 8 itd )musi byc ≥0 to teraz piszemy x−5≥0 to x≥5
12 lis 21:22
Janina Y: Przepraszam za wszelkie błędy językowe w tym "Negatywna liczna". Tłumaczyłam z Inglysz na Polski i tak wyszło. Więc nie przejmuję się x2 tylko tym co jest w pierwiastku ?
12 lis 21:39
5-latek: Tak emotka
 A 
Ale tez wyznaczasz dziedzine gdy masz wyrazenie wymierna typu

gdzie B≠0 bo nie wolno
 B 
dzielic przez zero jak jest logarytm i jeszcze inne ale to poznasz w trakcie dalszej nauki emotka
12 lis 21:47
Janina Y: Dziękuje. Czy za każdym razem mogę ignorować x do potęgi ktoreśtam czy tylko w przypadku x2 ? Wiem,że może się to wydawać głupim pytaniem,ale wole się upewnić,że rozumiem to jak najlepiej. emotka
 A 
Przy

nie wystarczy,gdy napiszę,że D= wszystkie liczby naturalne ?
 B 
 2 
Np. jak jest

to D równa się (,)? Bo żadnego zakończenia to nie ma chyba..
 X 
12 lis 22:00
5-latek: Najpierw ogolnie jeski chodzi o liczby rzeczywiste
 2 
Nie mozesz tak przyjac ze jesli masz np y=

to dziedzina jest caly zbior liczb
 x 
rzeczywistych (−∞ ∞) POdstaw teraz za x=0 i x co dostaniesz ? dostaniesz dzielenie przez 0 a wolno dzielic przez0 ? Dlatego zakladamy ze mianownik nie rowna sie 0
 2 
I tak y=

to x nie rowna sie 0 wiec dziedzina tej funkcji beda wszystkie liczby
 x 
rzczywiste oprocz 0 i zapiszemy to tak Df=R\{0}
 2x−6 
TO wyznacz dziedzine takiego wyrazenia

x+8 
12 lis 22:09
Janina Y: Z pewnością wszystko oprócz ' − 8' ,więc.. i tu zapis. Tu kompletnie padam.[−8, ) ?
12 lis 22:21
5-latek: To wyrazenie ma sesns dla wszyskich liczb rzeczywistych oprocz −8 bo zobacz jesli wstawie
 2*5−6 4 
sobie za x=5 to dostane

=

czyli D=R\{−8}
 5+8 13 
wstaw sobie np x=−20 i policz ile wyjdzie zapoznaj sie z tym moze nie dzisiaj bo pozno ale sie zapoznaj https://matematykaszkolna.pl/strona/1435.html emotka
12 lis 22:27
Janina Y: Jeszcze raz dziękuje, Co do późnego czasu− u mnie dopiero 15.. D zrozumiałam,więc myślę,że sobie poradzę. emotka A teraz idę kogoś o Range dręczyć Dziękuje i miłej nocy życzę. emotka
12 lis 22:33
5-latek: emotka
12 lis 22:34