obliczenia na procentach 3 gimnazjum
patrycja: Są to 4 generalnie proste zadania... 3 gimnazjum. Obliczenia na procentach, proszę Was o pomoc,
gdyż zupełnie się gubię w obliczeniach.
1. Cenę płaszcza obniżono dwukrotnie o 10% i kosztuje obecnie 324 zł. Ile kosztował początkowo
?
2. Cenę butów podwyższono o 10% a następnie o 5%i kosztują obecnie 92,40 zł. Ile kosztowały
początkowo?
3. Cenę torby podwyższono o 15% a następnie obniżono o 10% i kosztuje obecnie 93,15 zł.Ile
kosztowała początkowo ?
4. Cenę szafy podwyższono o 10% a następnie obniżono o 10% i kosztuje obecnie 891 zł. Ile
kosztowała początkowo ?
12 lis 20:01
12 lis 20:24
irena_1:
4.
1,1*0,9x=891
0,99x=891
x=900
12 lis 20:27
irena_1:
Pozostałe też rozwiązane w innych postach
12 lis 20:28