rownania
agnieszka: hej

prosze o wytlumaczenie rowiazywania takich rownan:
pod pierwiastkiem cale wyrazenie 4x
2−4x+1=3
pod pierwiastkiem cale wyrazenie 1+6x+9x
2=2
12 lis 19:52
TheeMI: Skleć wzór skr. mnozenia pod pierwiastkiem. Wtedy kwadrat i pierwiastek znikna. Pojawi sie
wart. bezwzgledna. Potem nalezy ja opuscic i wyliczyc
12 lis 19:54
agnieszka: mozesz mi pokazac na jednym przykladzie?
12 lis 19:55
12 lis 19:56
TheeMI: Z komorki pisze ale sie postaram. w 10 min sie moze wyrobie.
12 lis 19:56
LALALA LONG: Popatrz jest takie coś jak
1+6x + 9x2 = 2
a2 + 2ab + b2 = (a+b)2
9x2 = a2
a=3x
b2 = 1
b = 1
2ab = 2* 1 * 3x = 6x
A więc
(3x+1)2 = 3
3x+1 = √3
3x = √3 −1 |:3
x = (√3−1)/3
12 lis 19:59
TheeMI: Nie bd przepisywal 1 przykladu.
√(2x2 − 1)2 =3
|2x2 −1|=3
Wiesz jak sie opuszcza wart. bezwzgledna ?
12 lis 20:00
LALALA LONG: x = (√2−1})/3
* edt sorka zły wynik założyłem
12 lis 20:01
LALALA LONG: Aaa pod pierwiastkiem ? :x
No dobra
Jest taki wzór jak:
√a2 = |a|
więc
√(3x+1)2=2
|3x+1|=2
Zatem
3x+1 = 2 lub 3x+1 = −2
3x=1lub 3x = −3
x=1/3 lub x = −1
12 lis 20:03