Obwód prostokąta
CatchMe: Długości boków prostokąta pozostają w stosunku 2:3 a jego pole jest równe 36cm
2. Obwód tego
prostokąta jest równy:
A. 12cm
B. 54cm
C. 80cm
D. 60cm
Z góry dziękuję za pomoc
12 lis 19:35
irena_1:
a=2x
b=3x
2x*3x=36
6x2=36
x2=6
x=√6
a=2√6cm
b=3√6cm
Ob=4√6+6√6=10√6cm
12 lis 19:43
stracona: 2x*3x=36
x=6
2*6=12
3*6=18
Obwód= 2*12+2*18=60
12 lis 19:45
LALALA LONG: pole prostokata = a*b
stosunek bokow prostokata
2:3
pole = 36cm2
skoro stosunek bokow jest taki a nie inny tzn ze
a=2x
b=3x
2x*3x = 6x2
6x2 = 36cm2
x2 = 6cm
x = √6cm
obw. = 2a+ 2b
obw. = 4x + 6x
obw. = 10x
dla x = √6
obw. = 10√6
12 lis 19:46
stracona: lol

a to moje jest źle, zapomniałam o kwadracie
12 lis 19:47
12 lis 19:49
CatchMe: no ale właśnie nie mam takiej odpowiedzi... mam tylko tak jak w A, B, C, D.. i też mi
wychodziło 10
√6 ale nie ma takiej odpowiedzi
12 lis 19:50