. nienawidze tego..
1. Ile litrów wody zmieści się w akwarium o wymiarach 60x50x40 cm? ile m2 szkła zużyto na
wykonanie tego akwarium?
2.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 4cm , a krawędź boczna
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60stopni. Oblicz V i Pc.
3. Oblicz P i V czworościanu foremnego, którego wysokość wynosi 4√2.
1) Wskazówka
a) 60 cm=6dm, 50cm=5 dm, 40 cm =4dm
oblicz ze wzoru V i masz wynik w litrach
b) powierzchnia akwarium nie ma górnej ścianki, liczysz pola bocznych prostokatów i jednej
podstawy.
1m2=100cm*100cm=10000cm2
Napisz co otrzymałeś.
α=600
ΔABC− Δrównoboczny
| a√3 | 4√3 | |||
h= | = | =2√3 | ||
| 2 | 2 |
| H | 2 | 2 | 4√3 | |||||
W ΔSOB: tg60= | , OB= | h⇔OB= | *2√3= | |||||
| |OB| | 3 | 3 | 3 |
| H | 4√3 | |||||||||
√3= | ⇔H=√3* | |||||||||
| 3 |
| 1 | ||
V= | *PΔABC*H⇔ oblicz... | |
| 3 |
| H | ||
W ΔSOB: sin60= | , | |
| |SB| |
| √3 | 4 | ||
= | ⇔√3*|SB|=8 /*√3 | ||
| 2 | SB |
| 8√3 | ||
SB= | ||
| 3 |
| 8√3 | ||
( | )2=4+hb2 | |
| 3 |
3)
Oblicz P i V czworościanu foremnego, którego wysokość wynosi 4√2.
h=4√2
Wzór na wysokość czworościanu foremnego
| 2 | a√3 | √3 | ||||
OB= | * | =a* | ||||
| 3 | 2 | 3 |
| √3 | ||
a2=H2+(a* | ) | |
| 3 |
| 1 | ||
a2=(4√2)2+a2* | ||
| 3 |
| 2 | |
a2=32 | |
| 3 |
| a2√3 | ||
Pc=4* | =a2√3 | |
| 4 |
| 1 | a2√3 | |||
V= | * | *H | ||
| 3 | 4 |
| 1 | 48√3 | |||
V= | * | *4√2 | ||
| 3 | 4 |