tutaj: https://matematykaszkolna.pl/strona/450.html
| √3 | √3 | |||
dany cos α= | to sin2=1−cos2 to sin2α= 1−( | )2= policz | ||
| 2 | 2 |
Ostatnimi laty mamy "na podstawie" nową modę.
Dopasowują trójkąt, liczą trzeci bok z tw.Pitagorasa i potem pozostałe funkcje.
Pozdrawiam serdecznie .
Dpiero wrocilem bo musialem isc do rodzicow . sa juz w podeszlym wieku i musialem zobaczyc czy
sie nic nie stalo .
Mnie juz nic nie dziwi . Studenci nie znaja wzorow skroconego mnozenia . Pytaja sie jak
wyznaczyc srodek okregu i promien . Druga sprawa jest taka ze niektorzy wychodza z zalozenia
ze po co chodzic na lekcje skoro napisze na forun i tak dostane rozwiazanie . Potem samemu
trzeba cos policzyc i zaczynaja sie schody . Ale to juz zostawmy .
Dawno Cie nie bylo na forum ? czy cos sie stalo? czy moze chcialas troche od tego odpoczac?
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Patrycja sin2x = | wiec sinx=√ | = | = | |||||
| 4 | 4 | √4 | 2 |
| sinx | ||
mamy wyznaczony sinx i cosx wiec tgx= | −−−−policz to sprawdze a ctgx = | |
| cosx |
| 1 | ||
pisalem x zamiast alfa bo mi tak wygodnie bylo | ||
| tgx |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Wlasciwie to powqinienem napisac sin2x= | to sinx= | lub sinx=− | ||||
| 4 | 2 | 2 |
| 1 | ||
Teraz powiedz dlaczego rozwiazanie sinx=− | nalezy odrzucic ? | |
| 2 |
nie nawidze tej dziedziny matematyki:(