matematykaszkolna.pl
FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE Pati: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego a. a) cos a = pierwiastek z trzech dzielone przez dwa b) tg a = 3
12 lis 15:26
5-latek: Jedynke trygonometryczna znasz ? jesli tak to napisz tutaj
12 lis 15:29
Pati: NIEEEEEEEEE znam:((
12 lis 15:32
Basia: to zacznij się uczyć tutaj: https://matematykaszkolna.pl/strona/450.html
12 lis 15:33
5-latek: Naprawde nie znasz takiego wzoru sin2α+cos2α=1 Nie wierze musisz go znac wiec a) mamy
 3 3 
dany cos α=

to sin2=1−cos2 to sin2α= 1−(

)2= policz
 2 2 
12 lis 15:37
Basia: Witaj 5−latku emotka Ostatnimi laty mamy "na podstawie" nową modę. Dopasowują trójkąt, liczą trzeci bok z tw.Pitagorasa i potem pozostałe funkcje.
12 lis 15:39
Pati: sinus wynosi 1/4?
12 lis 15:41
5-latek: Dzien dobry Basiu emotka Pozdrawiam serdecznie . emotka Dpiero wrocilem bo musialem isc do rodzicow . sa juz w podeszlym wieku i musialem zobaczyc czy sie nic nie stalo . Mnie juz nic nie dziwi . Studenci nie znaja wzorow skroconego mnozenia . Pytaja sie jak wyznaczyc srodek okregu i promien . Druga sprawa jest taka ze niektorzy wychodza z zalozenia ze po co chodzic na lekcje skoro napisze na forun i tak dostane rozwiazanie . Potem samemu trzeba cos policzyc i zaczynaja sie schody . Ale to juz zostawmy . Dawno Cie nie bylo na forum ? czy cos sie stalo? czy moze chcialas troche od tego odpoczac? emotka
 1 1 1 1 
Patrycja sin2x =

wiec sinx=

=

=

4 4 4 2 
 sinx 
mamy wyznaczony sinx i cosx wiec tgx=

−−−−policz to sprawdze a ctgx =
 cosx 
 1 

pisalem x zamiast alfa bo mi tak wygodnie bylo
 tgx 
12 lis 16:40
5-latek:
 1 1 1 
Wlasciwie to powqinienem napisac sin2x=

to sinx=

lub sinx=−

4 2 2 
 1 
Teraz powiedz dlaczego rozwiazanie sinx=−

nalezy odrzucic ?
 2 
12 lis 16:47
Pati: Nie mam zielonego pojęciaemotka nie nawidze tej dziedziny matematyki:(
13 lis 10:42
Pati: tga wyszedł mi 1 dzielone przez pierwiastek z 3, a ctga wyszedł mi pierwiastek z 3. Proszę sprawdz czy dobrze
13 lis 10:46