matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z
gimnazjalista:
? nie rozumiem skąd się wziął taki rozkład jak irena
1
zapisała
https://matematykaszkolna.pl/forum/221102.html
12 lis 12:22
irena_1:
(n−a)(n−b)=n
2
−an−bn+ab=n
2
−(a+b)n+ab a+b=14 i ab=24 (a, b− liczby dodatnie) a=2 i b=12 n
2
−14n+24=(n−2)(n−12)
12 lis 12:28