Dla której z podanych niżej wartości n wyrażenie
gimnazjalista: Dla której z podanych niżej wartości n wyrażenie
8(n − 2)5 − n2 + 14n − 24
jest podzielne przez 5?
A. 199998
B. 199997
C. 199996
D. 199994
jak to sprawdzić?
12 lis 12:07
irena_1:
8(n−2)5−n2+14n−24=8(n−2)5−(n−2)(n−12)=(n−2)[8(n−2)4−(n−12)]
Dla n=199997 masz n−2=199995
Czyli na pewno liczba 199995(8*1999954−199985) dzieli się przez 5
B.
12 lis 12:14
wredulus_pospolitus:
to jest zadanie na 6
12 lis 12:14
gimnazjalista: przygotowuję się z konkursu kuratoryjnego I etap przeszedłem teraz II mnie czeka i chcę
awansować do III, a takie zadanie było w tamtym roku
12 lis 12:16
gimnazjalista: a czy mogę podstawić sobie samą cyfrę jedności i sprawdzić dla 199997 właśnie wyszło mi dobrze
12 lis 12:17
gimnazjalista: 8(7 − 2)5 − 72 + 14*7 − 24 = 65, która jest podzielna
12 lis 12:18
irena_1:
Jeśli n=199997, to n−2=199995, czyli liczba (n−2)5 ma ostatnią cyfrę równą 5.
Ostatnia cyfra liczby 8*(n−2) to więc 0. Liczba 8*(n−2)5 dzieli się przez 5.
Ostatnią cyfrą liczby n2 jest 9, liczby 14n jest 8 i 24 to 4.
Ostatnia cyfra liczby (n2−14n+24) to zatem (9−8+4=5) 5.
Różnica liczb podzielnych przez 5 jest liczbą podzielną przez 5.
Zatem− odpowiedź B.
12 lis 12:23
irena_1:
8(7−2)5−72+14*7−24=8*55−49+98−24=25000+25=25025
12 lis 12:25
gimnazjalista: czyli dobrze zapisałem tylko źle policzyłem, ale to z pośpiechu
12 lis 12:28
Mila:
Na poziomie gimnazjum.
Zadanie typu− test wyboru.
Możesz zrobić Twoim sposobem.
12 lis 15:54