oblicz
Karola: log(3) 12+2log(3) 6 − 4log(3)2
12 lis 10:43
Karola: liczby w nawiasach to te małe liczby za logarytmem
12 lis 10:44
Karola: log3 12 + 2log3 6 − 4log3 2
12 lis 10:47
12 lis 10:51
Karola: wyszło mi log3 18
12 lis 10:52
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
18 = 9*2
12 lis 10:57
wredulus_pospolitus:
i źle Ci wyszło
12 lis 10:57
Karola: log
3 (12*12):8 = log
3 144:8
tak ma być
12 lis 10:59
5-latek: a znasz taki wzor nlogab=logabn ?
12 lis 11:03
Karola: nie
12 lis 11:03
wil: | | 432 | |
log312 + 2log36 − 4log32 ⇔log3(12*62) − log324 ⇔ log3432 − log316 ⇔ log3 |
| ⇔ |
| | 16 | |
log
327 = 3
12 lis 11:03
Karola: i to jest napewno dobrze
12 lis 11:05
wredulus_pospolitus:
tak ... no 'na pewno' jest dobrze
ale na pewno to musisz powtórzyć sobie logarytmy i działania na nich
dałem link −−− skorzystaj z niego
12 lis 11:06
wil: prawdopodobnie
12 lis 11:06
Karola: już rozumiem o co w tym chodzi a z linku skorzystałam
12 lis 11:07
5-latek: Trzeba go tu wlasnie zastosowac wiec teraz zastosuj ten wzor i napisz jak bedzie wygladac
cale wyrazenie
12 lis 11:08
Karola: już mi pomogli i jestem im bardzo wdzięczna
12 lis 11:09