narysuj wykres
celina: jak mam narysowac ten wykres
f(x) −2x+1 dla x∉(−∞,1)
2x−3 dla x∉∠1,∞)
x należy
12 lis 10:14
Radek:
no właśnie x∊? bo to co podałaś tzn, że nie należy
12 lis 10:16
wredulus_pospolitus:
najprościej jak się da
narysuj prostą −2x+1 ... i 'wymaż' ją dla x<1
narysuj prostą 2x−3 ... i wymaż ją dla x≥1
12 lis 10:16
Radek:
z tego zapisu wynika że −2x+1∊<1,
∞)
12 lis 10:19
5-latek: Pani Celinko

NIe umien tutaj rysowac wiec wytlumacze
1. Rysujeny uklald wspolrzednych 2. Rysujemy wykres y=−2x+1 ale tylko w tym przedziale x
nalezy (−oo 1) w jedynce zaznaczymy kropka niezamalowana bo 1 nie nalezy do tego przedzialu
3. Nastepnie rysujemy wyktes funkcji y=2x−3 w tym przedziale <1,oo) w jedynce zaznaczamy
zamalowana kropke bo 1 nalezy do tego przedzialu
czyli mamy zrobiony wykres tej funkcji opisanej takim wzorem . Zauwaz ze ta funkcja jest ciagla
A jeszce Ci powiem ze taka funkcja nazywa sie funkcja sklejana bo na jednym wykresie jakby
skejasz kilka funkcji
Moze byc?
12 lis 10:23
celina: dziękuje jestes bardzo mily jest mi troche cieżko po 30 latach przerwy wrociłam do szkoły wiec
nie ogarniam tego wszystkiego ale bardzo sie staram

dziękuje myśle ze dam rade zrobic
12 lis 10:31
5-latek: Witam. ja tylko moze bardziej zrobilem opisowo to co napisal
wredulus 
Zycze przyjemnej nauki
12 lis 10:36
celina: dziękuje
12 lis 10:37
celina: a może znajdziesz chwilke żeby mi jeszcze pomoc

?
mam wyliczyc długośc trzeciego boku trojkata ABC jeżeli C=54stopnie a BC=10 AC=8 OD CZEGO MAM
ZACZĄC

?
12 lis 10:43
wredulus_pospolitus:
ten kąt to na pewno DOKŁADNIE 54 stopnie ?
12 lis 10:47
celina: tak napewno
12 lis 10:48
wredulus_pospolitus:
krok 1
szukasz tablic trygonometrycznych
krok 2
odnajdujesz wartośc cos 54o
krok 3
stosujesz tw. cosinusów do wyznaczenia długości boku AB
12 lis 10:50
celina: korzystam ze wzorow cos do wyznaczenia tego boku ,a katy jak wyliczyć

?
12 lis 10:53
celina: rozumie ze suma katow trojaka jest rowna 180 stopni
12 lis 10:54
celina: jak miałam podane dwa to wiedzialam jak to zrobic bo od sumy 180 −54 i jeszcze te dwa ale nie
wiem jak
12 lis 10:56
wredulus_pospolitus:
a po kiego grzyba Ci pozostałe kąty ?
masz przecie wyznaczyć bok
12 lis 10:56
celina: sory faktycznie żle odczytałam polecenie dzięki
12 lis 10:57
celina: :( zle napisałam mam też jednak wyznaczyć te cholerne miary kątów

!
12 lis 11:00
12 lis 11:00
celina: dziękuje wam mam nadzieje ze jakos to oblicze musze sie zbierac do pracy
12 lis 11:05
5-latek: Ja juz musze isc jutro do pracy

wiec jeszce dzisiaj odpoczywam
12 lis 11:07