matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometrycze
Karolina:
Czy to jest dobrze rozwiązane? sinx+sin2x=0 Df=R sinx+2sinxcosx=0 sinx(1+2cosx)=0 sinx=0 V cosx=−1/2 x=kπ V x=2π/3 + 2kπ V x=4π/3 + 2kπ, k∊C
12 lis 00:46
wredulus_pospolitus:
albo tak:
x+y
x−y
sinx + siny = 2sin
cos
2
2
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
pierwszy wzór
12 lis 00:53