Zbadać czy działanie jest działaniem wewnętrznym.
Wojtek: Zbadać ,czy działanie "o"(kółko) : (R\{2}) x (R\{2}) ⇒ R\{2} określone wzorem a o b= ab+2a+b
jest działaniem wewnętrznym w R\{2}.
11 lis 22:46
sushi_ gg6397228:
w czym masz problem ?
11 lis 22:49
Wojtek: W jaki sposob zbadac ? Mam sprawdzic przemiennosc i lacznosc dzialania ?
11 lis 22:54
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba wiedzieć o co się pytają " DZIAŁANIE WEWNĘTRZNE" TO ....
11 lis 22:57
Wojtek: Nie kumam cie...
11 lis 23:08
Krzysiek: czy jak weźmiesz takie liczby a,b∊R\2 to czy ab+2a+b też będzie należeć do R\2
11 lis 23:11
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba przeczytać zadanie ze zrozumieniem. Jak przeczytaliśmy 1 raz i mało, to czytamy
do skutku. Nigdzie w zadaniu nie napisali zbadaj czy to jest grupa, pierścien itp aby badać
łacznosć i przemienność. Napisali " czy działanie ... jest działaniem wewnętrznym "
to szukamy teraz definicji/ okreslenia co to jest DZIAŁANIE WEWNĘTRZNE
11 lis 23:12
11 lis 23:14
Wojtek: Czyli jeżeli podstawie za a=1 b=0 to działanie nie jest wewnt. bo wyjdzie 2?
11 lis 23:18
sushi_ gg6397228:
bingo
11 lis 23:21
Wojtek: danke
11 lis 23:22