granice
mutarexi: Oblicz granice:
n dąży do nieskończoności
11 lis 21:39
sushi_ gg6397228:
policz z reguły de' Hospitala
11 lis 21:40
mutarexi: pochodna z 2n to 2*nn−1 ?
11 lis 22:15
sushi_ gg6397228:
nie
11 lis 22:15
mutarexi: n*2n−1 ?
11 lis 22:16
sushi_ gg6397228:
nie ma takiego wzoru
11 lis 22:16
mutarexi: eh
11 lis 22:16
11 lis 22:17
mutarexi: czyli n*2n−1
11 lis 22:18
MQ:
Po co się bawicie w regułe del'Hospitala, jak wychodzi gładko z 3 ciągów:
11 lis 22:20
mutarexi: dobrze napisałem tą pochodną ?
11 lis 22:22
sushi_ gg6397228:
pochodna o 22.16 i 22.18 jest ta sama === DO BANI
ZAWSZE MOZNA ZASTOSOWAC TRIK ln n < n< an (dla a>1)
ale męczymy się z pochodnymi
11 lis 22:26
MQ: mutarexi
istnieje coś takiego jak tablice matematyczne.
11 lis 22:28
mutarexi: nie mam pojęcia jak to będzie wyglądało.
możesz mi napisać ?
11 lis 23:37
Mila:
Tw.
Jeżeli dla ciągu a
n istnieje granica
lim
n→∞(a
n}=0
| | an+1 | | n+1 | | 2n | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| * |
| = |
| | an | | 2n+1 | | n | |
| | n+1 | | 1 | |
=limn→∞ |
| = |
| <1 zatem |
| | 2n | | 2 | |
12 lis 00:19