Oblicz pochodną funkcji:
Adrianoski: oblicz pochodną funkcji:
1) fx=(x2+1)log x
2) fx=tg2x
1) wiem że (log x)' = 1xln10 tylko nie wiem jak rozwiązać pierwszą część. wydaje mi się że
to będzie po prostu x ponieważ (x2)'=x i (1)'=0.
(f'x = x(1xln10) także proszę o podpowiedź
2)w ogóle nie wiem jak to zrobić bo mam braki jeśli chodzi o trygonometrie. tutaj proszę o
pomoc w rozwiązaniu.
11 lis 21:09
Janek191:
1) f(x) = ( x
2 + 1)*log x
Trzeba zastosować wzór na pochodną iloczynu funkcji
f' (x) = ( x
2 + 1)' * log x + (x
2 + 1) *[ log x]' =
| | 1 | | x2 + 1 | |
= 2x* log x + ( x2 + 1)* |
| = 2x*log x + |
| |
| | x*ln 10 | | x*ln 10 | |
11 lis 21:18
Janek191:
2) Trzeba zastosować wzór na pochodną funkcji złożonej
f(x) = tg 2x
więc
| | 1 | | 1 | | 2 | |
f'(x) = |
| * [ 2x]' = |
| *2 = |
| |
| | cos2 2x | | cos2 2x | | cos2 2x | |
11 lis 21:22
Adrianoski: pierwsze zrozumiałe w 100 procentach. w drugim nie rozumiem czemu przy cosinusie jest 2x i
jeszcze mnożymy to razy (2x)'
dzięki
11 lis 21:29
11 lis 21:31
Adrianoski: no tylko we wzorze jest tgx=1cos2x a nie 1cos2x * x
inaczej. zawsze jak będe miał przy tg(n)x to muszę to potraktować jako 1cos2(n)x * (nx)'?
11 lis 21:37
Eta:
bo funkcja wewnętrzna jest
2x
| | 1 | |
(tg2x)'= |
| *(2x)'= ...... |
| | cos22x | |
11 lis 21:41
Eta:
Odp: na pytanie z wpisu21:37 ( godz. JP2)
brzmi : tak
11 lis 21:43
Adrianoski: dobra rozumiem, że to funkcja złożona. dzięki
11 lis 21:44
Eta:
11 lis 21:44