usuwanie niewymierności z mianownika
Magda:
11 lis 18:42
dero2005:
| 6−√5 | | 4√5 | | 24√5−20 | | 6√5−5 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 4√5 | | 4√5 | | 80 | | 20 | |
11 lis 18:48
Magda: dziękuje chociaż za jedno
11 lis 18:50
dero2005:
| 2−√3 | | √3−3 | | 2√3−6−3+3√3 | | 5√3−9 | | 9−5√3 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| √3+3 | | √3−3 | | 3−9 | | −6 | | 6 | |
11 lis 18:52
11 lis 18:53
dero2005:
reszta podobnie wg wzoru (a+b)(a−b) = a2 − b2
11 lis 18:53
Magda: moglibyście jeszcze mi napisać ile wyjdzie w przykładzie 3 i ostatnim ?
11 lis 18:55
Magda: dziękuje za te rozwiązania
11 lis 18:55
11 lis 18:58
11 lis 19:00
Magda: tak ci wyszło w 3 ?

nie rozumiem...mógłbyś mi to rozpisać? bardzo proszę
11 lis 19:00
Magda: ostatnie ok dobrze mi wyszło
11 lis 19:00
dero2005:
| 5√3 | | 2√3+√2 | | 30+5√6 | | 6+√6 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 2√3−√2 | | 2√3+√2 | | 12−2 | | 2 | |
11 lis 19:04
Magda: dziękuje ci!
11 lis 19:07
Magda: a w mianowniku nie powinno być 10 ?
11 lis 19:08
Magda: już rozumiem

!
11 lis 19:10